Одржана манифестација „Дани грчке културе“

Нови Сад, 22. новембар 2021.- У Културном центру Новог Сада, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и  односе с верским заједницама Горан Каурић присуствовао је у суботу манифестацији „Дани грчке културе“, који се по први пут одржавају у Новом Саду у организацији Фондације грчке националне мањине у Србији, чији је оснивач Национални савет грчке националне мањине.

Манифестација је посвећена обележавању 200 година од почетка борбе за независност Грчке државе 1821-2021 и изложбом „Хероји и хероине грчке револуције 1821“, као и Свечаном академијом грчке заједнице у Србији обележено је  два века слободе.

Поздрављајући присутне у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  и честитајући два века од ослобођења, заменик Каурић је подсетио да ресорни секретаријат са посебном бригом води рачуна о свим националним заједницама-мањинама, па тако има и добру комуникацију са Националним саветом грчке националне мањине, која чини још једну нијансу у лепези бројних мањинских заједница, које живе на нашим просторима.

„Данас је један велики празник за Национални савет грчке националне мањине у Војводини, па самим тим и Србији, јер се обележава два века од ослобођења и борби, о чему нам говори и изложба посвећена херијима и хероинама“ истакао је Каурић и додао да свима њима у част и као знак трајно добрих односа наше две државе, ресорни секретаријат ће увек дати подршку оваквим пројектима.

Испред Фондације и Националног савета грчке националне мањине у Србији поздравне речи упутио је председник Петар Родифцис-Нађ, који се осврнуо на историјске чињенице у борби за слободу грчког народа и рекао да 1821. година јесте година слободе, коју је овај мали народ постигао и што смо сви позвани да наставимо.

Овом приликом  уручена су признања појединцима и установама које су радиле на афирмацији хеленизма у Србији.