Одржанa трећа радионица под називом „Заштита и промоција материјалног културног наслеђа“

Нови Сад, 21. и 22.март 2022.- У Галерији Матице српске данас и сутра одржана је трећа по реду дводневна  радионица под називом „Заштита и промоција материјалног културног наслеђа“ у оквиру пројекта прекограничне сарадње  Интерег ИПА Мађарска – Србија, на којој су учествовали ученици уметничке школе из Новог Сада и из Сегедина у Мађарској.

Уочи предавања „Туризам и културно наслеђе”, проф. др Игора Стаменковића са Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно математичког факултета у Новом Саду, присутнима се обратила и Тијана Палковљевић Бугарски управница  Галерије Матице српске, која је у име домаћина пожелела успешан рад и истакла да овакви пројекти међународне сарадње проширују знања о значају заштите културног наслеђа и овом приликом их упознала са тренутном поставком.

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с весрким заједницама Мирослав Илић поздравио је учеснике пројекта у име ресорног секретара и овом приликом истакао да традиционално добра сарадња Србије и Мађарске јесте део националне културе обе земље, као дуговековних народа, космополитски оријентисаних и са посебном бригом ка културном наслеђу у свим његовим сегментима.

Током данашње радионице учесници пројекта обишли су  град, а  на тему  „Архитектонско наслеђе Новог Сада” говорио им је  др Дарко Полић, архитекта из ЈП „Урбанизам“ Завода за урбанизам Нови Сад.

Др Тијана Палковљевић – Бугарски,управница Галерије Матице српске  је одржала предавање на тему  „Улога музеја у заштити културног наслеђа”, након чега су у простору Галерије обишли сталну поставку и изложбу „Новосађани бирају“, након чега су  мр Лолита Пејовић и Јелена Бобић одржале радионицу „Мој Нови Сад”.

Другог  дана радионице под називом „Заштита музејских предмета (уметничких дела) кроз делатност конзервације и рестаурације у музејским институцијама, ученицима се одржава предавање „Скулптуре, конзервација и заштита“ о чему им је говорио Лука Кулић виши конзерватор из Галерије Матице српске.

О „Kонзервацији уметничких дела на папиру” говорио је  мр Данило Вуксановић, док је о „Kонзервацији сликарских уметничких дела” причао   Дарко Деспотовић виши конзерватор из галерије Матице српске.

Током дана одржана је радионица „Превентивна заштита уметничких дела” о чему су говориле  Жељка Деспотовић и Ивана Растовић, након чега су им показали  међународну  изложбу „Миграције у уметности  – Уметност миграција“ у простору Галерије Матице српске.