Одржани „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф.др Зоран Милошевић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, присуствовали су синоћ у Културном центру Новог Сада петим „Данима буњевачке културе” у оквиру којих је приказан и део традиционалне буњевачке жетвене свечаности „Дужијанца“ чији дан, као свој национални празник, Буњевци обележавају у августу сваке године.

Поворка учесника обучених у раскошне буњевачке народне ношње и уз звуке тамбурица, прошетала је најужим центром града и заиграла буњевачко коло, што је привукло велику пажњу грађана на Тргу слободе, а по речима Милошевићеве овај буњевачки празник један је од празника којима се цела Војводина поноси.

„Војводина има широк спектар националних мањина које чувају и негују своју традицију, али то није само њихов, већ и задатак свих нас. Јер, знати и поштовати и своју, и заједничку прошлост, значи и успешније и плодотворније градити заједничку будућност“, додала је Милошевићева.

Према речима председнице Националног савета буњевачке националне мањине др Сузана Кујунџић Остојић, обележавање „Дана дужијанце“ по којем су Буњевци препознатљиви веома је важно, јер он обједињује њихов језик и културу и све оно што чини идентите буњевачкезаједнице.

„Посебно смо поносни што смо наше коло данас развили испред зраде бившег хотела „Гранд“ у којој је, пре тачно 100 година, одржана Велика народна скупштина и донета одлука о присаједињењу војвођанских области Краљевини Србији, у чему је улога нас Буњеваца била изузетно велика, на шта смо и данас поносни“, додала је Кујунџић Остојић.

Понос због улоге Буњеваца на Великој народној скупштини изразила је и Светлана Бабић из Удружења грађана „Буњевачки културни центар – Нови Сад” које је и организатора „Дана буњевачке културе“, а у оквиру те манифестације синоћ је у Културном центру отворена и пратећа изложба која ће трајати до 26. августа.