Otvoren Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci

Novi Sad, 23. avgust 2019.- Sinoć je u Bačkoj Palanci, ispred sportske hale “Tikvara“ svečano otvoren 25. po redu, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade. Pod sloganom “Srcem, štapom i kanapom“, ovogodišnje jubilarno izdanje FEP-a donosi publici predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Rusije.

Čestitajući jubilej organizatorima, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana  Milošević istakla je višestruki značaj ovog Festivala koji već 25 godina približava pozorište i kulturu mladim Bačkopalančanima, u opštini koja nema pozorište.

“Iako Bačka Palanka nema pozorište, ima neopisive prirodne resurse kao što su Park prirode “Tikvara“, Specijalni rezervat prirode “Bagremara“, Dunavske rukavce i održavanjem ovakvog Festivala vi dokazujete upravo koliko su neraskidive veze kulture i prirode“ istakla je Miloševićeva i dodala da ekološki značaj ovog Festivala nije samo u tim temama koje on obrađuje već i u činjenici da se kompletan festival odvija upravo u prirodi, zdravom i ekološkom okruženju na obali Dunava.

Po njenim rečima već dve i po decenije vi uspevate da ostvarujete pravi primer čitavoj zajednici, negujući suštinske vrednosti pri čemu podstičete mlade na aktivizam i participaciju u lokalnoj zajednici, sistematski negujete kulturu, podstičete kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu i možda ono najvažnije, razvijate svest o značaju i zaštiti životne sredine još u ranom periodu odrastanja.

Na svečanom otvaranju, prisutnima su se obratili i Sonja Petrović direktor Festivala, Tamara Jožić pr “Palanačkog Dunav Festa“, Mita Lačanski predsednik Skupštine Opštine Bačka Palanka i Nikola Pejaković Kolja glumac, specijalni gost Festivala i član stručnog žirija.

Od 22. do 25. avgusta koliko traje Festival deca i mladi će, osim u pozorišnim predstavama, imati prilike da učestvuju i u kreativnim radionicama pod vedrim nebom koje se održavaju u prepodnevnim časovima u dvorištu Slovačkog doma, dok su večernji sati rezervisani za muzički program koji se ove godine održava u saradnji sa Palanačkim Dunav festom.