Отворен Фестивал светлости речи

Нови Сад , 31. август 2019.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић вечерас је на Житном тргу у амфитеатру локалитета античког Сирмијума у Сремској Митровици свечано отворила 28. Фестивал беседништва под називом „Sirmium lux verbi- Сирмијум светлост речи“. Свечаном отварању присуствовао је и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер. Поздрављајући присутне у име Покрајинске владе, секретаријата на чијем је челу и наравно, у лично име, секретар Милошевић је подсетила да је свеједно на ком језику изговарамо назив фестивала који вечерас отварамо – латинском или српском – речи које га чине се напросто утркују у лепоти и симболици.

„Тако, када кажемо СИРМИЈУМ, као царска престоница, као раскош, као врх једне цивилизације чији ехо чујемо и поштујемо и данас“ тако је и када кажемо реч „светлост“, онда како каже она, помислимо на извор живота, не само материјалног него и духовног, као водиља, као топлина, као вечна радост и трајање…

Милошевићева је апострофирала и да је „реч“, као наша згуснута мисао, као одраз и исказ наше душе, као начин разумевања и споразумевања, као дар богова јесте та, која нас је издвојила од других бића на овој планети и учинила доминантним! Она је истакла задовољство што фестивал овако узвишеног имена и мисије траје већ 28 година и у његовом даљем раду и одржавању имаће пуну подршку Покрајинске владе и ресорног секретаријата.

„Ако се, пак, само овлаш присетите шта је све за то време протутњало овим нашим просторима, колико је – наших, не туђих – држава овде нестало и настало, коликог туге је те просторе прекрило, видећете да о њима можемо да говоримо готово као о – вечности“ рекла је секретар Милошевић и подсетила да светлост речи из овог прелепог царског града и даље непрекидно траје.

Након беседничких излагања, жири је донео одлуку, да у категорији ауторске беседе прво место додели Анити Гранолић, друго Марини Грујић и треће место освојила је Наташа Вигњевић. Марина Грујић добила је награду публике и награду адвокатске канцелраије „Левајац“. У категорији интерпретације прво место припало је Страхињи Сарић, друго место Луки Иванићу, док је треће освојила Тијана Тривић. Теодора Шараба освојила је прво место и награду адвокатске канцеларије „Јелкић“ у категорији Еx темпоре, док је у истој друго место припало Стефану Драгичевићу.