Отворен градски парк у част сенћанских великана

Нови Сад / Сента, 17. јул 2019. – У част великана српске књижевности Стевана Сремца и Стевана Раичковића данас је у градском парку у Сенти свечано предат пројекат „Сентаизам“, који је имао за циљ уређење јавног парка, подизање споменика двојици књижевника и очувања њихове културно-књижевне оставштине.

Тим поводом испред покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама обратио се подсекретар секретаријата Станислав Радуловић, који је овом приликом подсетио на изузетно књижевно стваралаштво Стевана Сремца и Стевана Раичковића, истинских великана српске књижевности.

Он је подсетио да је Стеван Сремац  најизразитији представник српске хумористичке прозе, уз Нушића највећи мајстор смеха у српској књижевности. У свом делу приказао је све три средине у којима је живео: војвођанску, нишку и београдско-србијанску. Он са симпатијом слика све оне појаве, људе и обичаје који носе обележје старинског и патријархалног. Такав живот нашао је и у малом свету војвођанског села, који је с много топлог хумора и лиризма описао у свом главном делу, роману „Поп Ћира и поп Спира“. Нашао га је, такође, у старобалканско-оријенталном амбијенту Ниша, из прве деценије после ослобођења, оног Ниша који је обасјао својим ведрим, лирским хумором, у делима „Ивкова слава, Зона Замфирова, Ибиђ-ага“.

Стеван Раичковић, велики српски песник, главни је представник поезије субјективног лиризма у нашој послератној поезији. Он се уклапа у ону линију српског песништва коју чине наши најизразитији лирици (Бранко, Дис, Црњански, Десанка, Дединац), али не толико по утицајима које је претрпео колико по основним тежњама што су га покретале у стварању.

Горан Иванчевић заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу поздравио је присутне и истакао да у пројектима, као што је овај прелепи парк у Сенти се препозна  значај, не само сенћанских великана књижевности, већ и очувања националне културе у којој се удруженим средствима Република, Покрајина и локална самоуправа пронађу.

Испред министарства за културу и информисање Републике Србије поздравне речи упутио је Младен Весковић, који је овом приликом истакао значај пројекта „Градови у фокусу“, преко којег је и општина Сента добила средства за овако садржајан и сврсисходан подухват, који је на корист свим грађанима Сенте.

У име домаћина  речи захвалности упутио је секретар Скупштине општине Игор Стојков.