Otvoren gradski park u čast senćanskih velikana

Novi Sad / Senta, 17. jul 2019. – U čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca i Stevana Raičkovića danas je u gradskom parku u Senti svečano predat projekat „Sentaizam“, koji je imao za cilj uređenje javnog parka, podizanje spomenika dvojici književnika i očuvanja njihove kulturno-književne ostavštine.

Tim povodom ispred pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama obratio se podsekretar sekretarijata Stanislav Radulović, koji je ovom prilikom podsetio na izuzetno književno stvaralaštvo Stevana Sremca i Stevana Raičkovića, istinskih velikana srpske književnosti.

On je podsetio da je Stevan Sremac  najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze, uz Nušića najveći majstor smeha u srpskoj književnosti. U svom delu prikazao je sve tri sredine u kojima je živeo: vojvođansku, nišku i beogradsko-srbijansku. On sa simpatijom slika sve one pojave, ljude i običaje koji nose obeležje starinskog i patrijarhalnog. Takav život našao je i u malom svetu vojvođanskog sela, koji je s mnogo toplog humora i lirizma opisao u svom glavnom delu, romanu „Pop Ćira i pop Spira“. Našao ga je, takođe, u starobalkansko-orijentalnom ambijentu Niša, iz prve decenije posle oslobođenja, onog Niša koji je obasjao svojim vedrim, lirskim humorom, u delima „Ivkova slava, Zona Zamfirova, Ibiđ-aga“.

Stevan Raičković, veliki srpski pesnik, glavni je predstavnik poezije subjektivnog lirizma u našoj posleratnoj poeziji. On se uklapa u onu liniju srpskog pesništva koju čine naši najizrazitiji lirici (Branko, Dis, Crnjanski, Desanka, Dedinac), ali ne toliko po uticajima koje je pretrpeo koliko po osnovnim težnjama što su ga pokretale u stvaranju.

Goran Ivančević zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu pozdravio je prisutne i istakao da u projektima, kao što je ovaj prelepi park u Senti se prepozna  značaj, ne samo senćanskih velikana književnosti, već i očuvanja nacionalne kulture u kojoj se udruženim sredstvima Republika, Pokrajina i lokalna samouprava pronađu.

Ispred ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije pozdravne reči uputio je Mladen Vesković, koji je ovom prilikom istakao značaj projekta „Gradovi u fokusu“, preko kojeg je i opština Senta dobila sredstva za ovako sadržajan i svrsishodan poduhvat, koji je na korist svim građanima Sente.

U ime domaćina  reči zahvalnosti uputio je sekretar Skupštine opštine Igor Stojkov.