Отворен јубиларни 10. ПРОФЕСТ

Панонија, 7. септембра 2019. – Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић отворио је вечерас, на Панонији код Бачке Тополе, јубиларни 10. међународни фестивал радијских и телевизијских репортажа ПРОФЕСТ.

„Већ сама чињеница да, у времену када много тога лако и брзо нестаје, овај фестивал обележава десетогодишњицу постојања најбоље потврђује да је он веома добро конципиран и да се у његову организацију улаже замашан креативни напор“, рекао је Вукмировић отварајући фестивал.

Оно што је, према његовим речима, посебно важно и што је један од основних мотива за подршку коју фестивалу пружа Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, јесте његова фокусираност на најузвишенији и најпрестижнији новинарски жанр.

„Репортажа је, одувек, била врхунац новинарског умећа и крајњи домет оних најбољих у новинарској професији. У овом времену `инстант` информисања, неком, можда и с правом, може да се учини да она полако нестаје, али баш то ваш напор да је сачувате чини још значајнијим“, додао је помоћник порајинског секретара.

На овогодишњем ПРОФЕСТ-у учествује 167 радијских и телевизијских репортажа аутора из 11 земаља Подунавског региона,  а Вукмировић је посебно задовољство изразио и због чињенице да је његов саставни део постао још један фестивал. Реч је о фестивалу „Моја Русија, Србија – мој град“ која се организује заједно са Фестивалом телевизијских компанија Мирсковског и региона Подмосковља БРАТИНА.

У име тог фестивала, госте на отварањау поздравио је директор Алберт Макаревич, а у име ПРОФЕСТ-а његов идејни творац и директор Рајко Вулин.