Otvoren jubilarni 10. PROFEST

Panonija, 7. septembra 2019. – Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Đorđe Vukmirović otvorio je večeras, na Panoniji kod Bačke Topole, jubilarni 10. međunarodni festival radijskih i televizijskih reportaža PROFEST.

„Već sama činjenica da, u vremenu kada mnogo toga lako i brzo nestaje, ovaj festival obeležava desetogodišnjicu postojanja najbolje potvrđuje da je on veoma dobro koncipiran i da se u njegovu organizaciju ulaže zamašan kreativni napor“, rekao je Vukmirović otvarajući festival.

Ono što je, prema njegovim rečima, posebno važno i što je jedan od osnovnih motiva za podršku koju festivalu pruža Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, jeste njegova fokusiranost na najuzvišeniji i najprestižniji novinarski žanr.

„Reportaža je, oduvek, bila vrhunac novinarskog umeća i krajnji domet onih najboljih u novinarskoj profesiji. U ovom vremenu `instant` informisanja, nekom, možda i s pravom, može da se učini da ona polako nestaje, ali baš to vaš napor da je sačuvate čini još značajnijim“, dodao je pomoćnik porajinskog sekretara.

Na ovogodišnjem PROFEST-u učestvuje 167 radijskih i televizijskih reportaža autora iz 11 zemalja Podunavskog regiona,  a Vukmirović je posebno zadovoljstvo izrazio i zbog činjenice da je njegov sastavni deo postao još jedan festival. Reč je o festivalu „Moja Rusija, Srbija – moj grad“ koja se organizuje zajedno sa Festivalom televizijskih kompanija Mirskovskog i regiona Podmoskovlja BRATINA.

U ime tog festivala, goste na otvaranjau pozdravio je direktor Albert Makarevič, a u ime PROFEST-a njegov idejni tvorac i direktor Rajko Vulin.