Отворен јубиларни 50. драмски меморијал „Петра Ризнича Ђађе“

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић присуствовао је протеклог викенда у Руском Крстуру отварању 50. јубиларног Драмског меморијала „Петра Ризнича Ђађе“ чију организацију је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Овај меморијал је и установљен у знак сећања на Петра Ризнича Ђађу, који је после Првог светског рата емигрирао из Украјине  у Југославију, да би ускоро постао зачетник пре свега позоришне уметности русинске националне мањине. У оквиру овогодишњег меморијала, на русинском ће бити изведене представе Русинског народног позоришта које носи његово име, затим Дома културе из Руског Крстура и Русинског културног центра из Новог Сада. Истовремено, на том језику биће изведено и шест дечијих представа.

Најзад, део Меморијала који ће да траје до 24. марта биће и две представе на српском Културног центра из Куле.

Русинска национална мањина, иначе, на простору Војводине живи већ више од два и по века, а у оквиру богатог културног живота у Руском Kрстуру се више од 50 година одржавају и међународни фестивал „Црвена ружа“ и културна манифестација „Kостељникова јесен“.

Организатор већине тих манифестација је Завод за културу војвођанских Русина, основан управо због очувања њиховог културног и националног идентитета.