Отворена изложба фотографија Мaрије Ердељи

„Марија Ердељи није само и једино фотограф, она је много више од тога, она је уметница, која је свој таленат показала, између осталог и на данашњој изложби, која је пред нама“ – рекла је синоћ у Музеју Војводине на отварању изложбе фотографија под називом „КрзНО“, ауторке Марије Ердељи, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Од вечерас и у наредних месец дана, рекла је секретар Милошевић, ова поставка ће нас подсећати не само на уметност, већ и на хуманост, која кроз фотографију утиче на свест свих нас, колико је важно да очувамо природу и свет око нас, јер једни без других не постојимо.

 Покрајинска влада и ресорни секретаријат зато је и подржао овај пројекат, који заправо јесте културна будућност наших простора, јер подстичући овакве визије и таленте ми негујемо културу, а фотографија јесте део тог света у примењеној уметности.
Серијом актова, великог формата, ауторка, која се овом приликом и обратила уз речи захвалности свима који су подржали њену идеју, скренула је пажњу на важност очувања екосистема и заштиту животињских врста које изумиру или су угрожене, а користе се у изради крзнених украса.

Марија Ердељи је до сада приредила осам самосталних изложби и учествовала на више од 50 постваки у земљи и иностранству.
Испред Музеја Војводине поздравне речи упутила је и директорица мр Тијана Станковић Пештерац, истичући да је ово прва званична поставка, након дужег времена, а посебно јој је драго што је то управо изложба фотографија, оваквог формата и израза. 

Изложбу је званично отворио, глумац и позоришни редитељ, Радослав Рале Миленковић, подсећајући на сусрете са фотографијама Марије Ердељи током своје глумачке каријере. Миленковић је  апострофирао да оно најважније што јесте суштина сваке уметности, а на то нас је упутио и сам Гете јесте стварање из несвесног, а Маријина поставка то управо и јесте.


Изложба ће бити отворена за посетиоце до краја октобра.