Отворени 20. Дани хрватске ријечи – дани Балинта Вујкова

Нови Сад/Суботица, 11.октобар 2021.- Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Горан Каурић присуствовао је у петак, у Градској библиотеци у Новом Саду обележавању јубиларним XX Данима хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова, највећег салупљача народне књижевне баштине, и добитника Вукове награде 1971. године.

Ове године највећа књижевна манифестација Хрвата у Србији одржана је на неколико  локација у Суботици, као и у  Новом Саду и Сомбору. Организатори су Хрватска читаоница Суботица, Завод за културу војвођанских Хрвата, Градска библиотека Суботица, и Хрватско национално веће.

Поводом ове манифестције објављене су две нове књиге „Пирповетке“, пета књига у едицији „Изабрана дела Балинта Вујкова“ и зборник радова с прошлогодишњег мњђунарондог научно-стручног скупа „Читањем до укључености“.

Пета књига Вујковљевих Изабраних дела садржи приповетке Хрвата из мањинских заједница расутих не само на панонском простору него такође и јањевачких Хрвата с Kосова. Приређивач књиге Златко Ромић за ову је пригоду изабрао приповетке из 15 различитих књига.

О зборнику, али и изазовима у комуникацији с децом током епидемије говорила је управница  Дечјег оделења Градске библиотеке у Новом Саду Kатарина Новаковић, док се пригодним речима обратио и заменик Горан Kаурић.

Председница Организацијског одбора манифестације и стручна сарадница у Заводу за културу војвођанских Хрвата Kатарина Челиковић овом приликом је истакла да за разлику од почетака, данас манифеставија покрива већи број циљних скупина.

„ Ова манифестација је на почетку била скромнија, трајала је краће, а данас имамо програм за ђаке основних и средњих школа, омогућени су сусрети књижевника и културе уопште, где се повезују људи из региона“ истакла је Челиковић.

У свечаној сали Градске куће у Суботици у петак је  додељена и награда Хрватске читаонице за животно дело на подручју књижевности песнику и књижевнику Лазару Францишковићу.