Песнику Ивану Негришорцу уручена Награда „Деспотица Ангелина Бранковић”

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић присуствовао је протеклог петка  уручењу књижевне награде „Деспотица Ангелина Бранковић” лауреату – песнику  Ивану Негришорцу, што је књижевно име проф. др Драгана Станића, председника Матице српске. Свечано уручење одржано је у оквиру манифестације „Слово љубве“ и традиционално се одржава у Банатском културном центру у Новом Милошеву.

Негришорац је награду добио за књигу „Изложба облака: изабране и нове песме” (Фондација „Група север”, Нови Сад, 2017) и састоји се од повеље и иконе Преподобне Мати Ангелине ауторке Силвије Влаховић. Овогодишњемлауреату награду је уручио прошлогодишњи добитник Селимир Радуловић.
По речима др Мицића, неговање сећања на сремске деспоте Бранковиће и на култ деспотице Ангелине Бранковић јесте сећање на онај мање познат и заборављени део српске историје када се српска државност, после пада Србије под турску власт 1459. године, одржавала и неговала у Срему.

Како он каже, део националног, културног и духовног идентитета банатских Срба јесте  такође неговање културе сећања на породице Лазаревић и Бранковић, јер су ове породице од почетка 15. века ималe знатне поседе  и у Банату.

Зато књижевна манифестација „Слово љубве“ и књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић“, што је део значајне и велике  делатности Банатског културног центра, имају функцију неговања историјског памћења и јачања колективне свести и део су идентитетског културног, духовног и националног кода војвођанских Срба.

Иван Негришорац (проф. др Драган Станић), књижевник и председник Матице српске у Новом Саду, рођен је 31. маја 1956. у Трстенику. Филозофски факултет на Групи за југословенске књижевности и српскохрватси језик завршио је у Новом Саду 1979. године. Магистрирао је 1991, а 2003. докторирао на Филолошком факултету у Београду. Пише поезију, прозу, драмске и критичке текстове, бави се проучавањем српске књижевности и културе. Објавио је преко 250 критичких, теоријских и књижевноисторијских текстова у периодици и научним зборницима.