Почео 27. Међународни фестивал позоришта за децу

У Дечијем позоришту у Суботици покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  Драгана Милошевић данас је присуствовала свечаној церемонији отварања двадесет и седмог по реду Међународног фестивала за децу.

Овом приликом ресорни секретар је истакла да је данас врло лако бити на њеној функцији, узевши у обзир да је Суботица тренутно један од водећих културних центара у земљи.

„Највећа радост је стварати за децу“ рекла је Милошевићева и додала да нам онда она враћају оно исконско, детиње у нама, да будемо довољно маштовити, иако смо одрасли, а ми заузврат морамо водити бригу о њима.

Она је подсетила да су управо деца највише трпела током пандемије, можда су и највише проживела у недостатку онога што чини детињтсво.

Зато сам данас поносна, истакла је она, што смо  у прилици да им то детињство омогућимо да наставе да уживају у овим дивним представама, које су прављене искључиво за њих.

Испред Града Суботице поздравне речи упутио је градоначелник Стеван Бакић, који је нарочито истакао континуитет одржавања фестивала, чак и у време пандемије корона вируса.

„Уметност је посебно важна, када је човечанство суочено са овако тешким искушењима, она нас теши, бодри и надахњује да истрајемо у борби са овим проблемом“ нагласио је Бакић и додао да ће окосницу овогодишњег фестивала чинити дечија позоришта из Србије, што ће бити прилика да се оснаже и домаће уметничке везе и оживи домаћа сцена позоришта за децу.

Директор фестивала и селектор главног програма Зоран Ђерић уручио је награду „Мали принц“ овогодишњем лауреату Владимиру Андрићу. Додељена је и постхумна награда за живот посвећен стваралаштву за децу глумцу и редитељу Зорану Лозанчићу. Добитиник награде „Мали принц“ из иностранства је бугарски редитељ Славчо Маленов.

Иначе овогодишње фестивалско издање траје до 24. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 11 представа ансамбала из Кине, Русије, Израела, Немачке, Аустрије, Словеније и Србије.