Почео други Фестивал камерне музике у Новом Саду

Други Фестивал камерне музике oтворен је синоћ у Галерији Матице и све до 15. септембра одржаваће се у Градској кући у Новом Саду и у Галерији Матице српске.
Свечаном концерту  поред Њ.Е. амбасадорке Републике Либан у Србији Наде Ал Аки присуствовала је и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
Програмом под називом „Оскар у Новом Саду“ фестивал је почео тачно у  20. сати и 21 минут, када ће се и наредних дана тачније до 15. септембра одржавати.


Оснивање овог фестивала су пре годину дана иницирале новосадске уметнице Ксенија Мијатовић Кором и Вероника Антуновић Марић, у сарадњи са истакнутим италијанским диригентом Ђанлуком Марћаном, који је синоћ присутнима и упутио речи добродошлице и представио музичаре и концепт фестивала током наредних дана.
По његовим речима неговање заједничког музицирања, као и представљање камерних састава који функционишу као целина дужи низ година, подржавају основну мисију фестивала. Тако ће Нови Сад и ове године, током трајања Фестивала камерне музике, бити регионални, али и европски центар промоције овог жанра уметничке музике, како подсећају организатори.
Током трајања фестивала, почевши од синоћ на репертоару су дела познатих композитора филмске музике Мориконеа и Роте, као и Сангенитија, Бацалова, Пиованија, Пјацоле и Моузанара, а изводе их Калед Моузанар, клавир, (Либан), Марио Стефано Пиетродарки, бандонеон, (Италија), Ђанлука Марцинó, клавир, диригент, (Италија), и фестивалски гудачки квинтет у којем су: Владимир Ћуковић, виолина, Бојан Глушица, виолина, Борис Брезовац, виола, Марко Милетић, виолончело и Милан Миланов, контрабас.

Наредних дана, до 15. септембра, на овом фестивалу у организацији Новосадског дувачког квинтета, очекују нас концерти на којима ћемо слушати музику готово свих епоха, почев од барокне, па до филмске, којом је фестивал почео. Тако „Млади таленти“ наступају у уторак у Градској кући у Новом Саду. Биће то концерт најбољих камерних састава у Србији, победника такмичења из камерне музике у Србији и иностранству (трија “Артистико”, “Аморозо”, “Риформд” и “Капричо”). На програму ће бити дела Кираља, Ибера, Пуцихара, Брамса, Росинија, Арнолда и Мартинуа. Улаз на овај концерт је бесплатан.
Новосадски дувачки квинтет, под називом “Сакстет”, наступа 12. септембра у Галерији Матице српске. Чланови су: Ксенија Мијатовић Кором, флаута, Вероника Антуновић Марић, обоа, Кристијан Борош, кларинет, Горан Маринковић, фагот, Мирко Марић, хорна и Гаетано ди Бако, саксофон (Италија). На програму су дела Милхауда, Томасија, Еyћеннеа.


Ансамбл „Њу тринити барок“ приређује Вече барокне музике 13. септембра, у Градској кући у Новом Саду. Овај ансамбл свираће на историјским инструментима дела Персла и Хендла. На концерту наступају: Радослава Воргић, сопран, Драгана Поповић, мецосопран, Каролина Батер, блок и траверзо флаута, Срђан Станић, барокно виолончело, и Предраг Госта, чембало, оргуље и уметничко вођство.
„The Best of Novi Sad“ назив је концерта који ће бити одржан на крају фестивала 15. септембра у Галерији Матице српске. Наступиће: Гудачки квартет ТАЈЈ (Александра Крчмар Ћулибрк, виолина, Јованка Мазалица, виолина, Јелена Филиповић, виола, Тимеа Калмар, виолончело) и пијанисткиња Рита Кинка. На програму су дела Дебисија и Франка.