Počeo drugi Festival kamerne muzike u Novom Sadu

Drugi Festival kamerne muzike otvoren je sinoć u Galeriji Matice i sve do 15. septembra održavaće se u Gradskoj kući u Novom Sadu i u Galeriji Matice srpske.
Svečanom koncertu  pored NJ.E. ambasadorke Republike Liban u Srbiji Nade Al Aki prisustvovala je i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.
Programom pod nazivom „Oskar u Novom Sadu“ festival je počeo tačno u  20. sati i 21 minut, kada će se i narednih dana tačnije do 15. septembra održavati.


Osnivanje ovog festivala su pre godinu dana inicirale novosadske umetnice Ksenija Mijatović Korom i Veronika Antunović Marić, u saradnji sa istaknutim italijanskim dirigentom Đanlukom Marćanom, koji je sinoć prisutnima i uputio reči dobrodošlice i predstavio muzičare i koncept festivala tokom narednih dana.
Po njegovim rečima negovanje zajedničkog muziciranja, kao i predstavljanje kamernih sastava koji funkcionišu kao celina duži niz godina, podržavaju osnovnu misiju festivala. Tako će Novi Sad i ove godine, tokom trajanja Festivala kamerne muzike, biti regionalni, ali i evropski centar promocije ovog žanra umetničke muzike, kako podsećaju organizatori.
Tokom trajanja festivala, počevši od sinoć na repertoaru su dela poznatih kompozitora filmske muzike Morikonea i Rote, kao i Sangenitija, Bacalova, Piovanija, Pjacole i Mouzanara, a izvode ih Kaled Mouzanar, klavir, (Liban), Mario Stefano Pietrodarki, bandoneon, (Italija), Đanluka Marcinó, klavir, dirigent, (Italija), i festivalski gudački kvintet u kojem su: Vladimir Ćuković, violina, Bojan Glušica, violina, Boris Brezovac, viola, Marko Miletić, violončelo i Milan Milanov, kontrabas.

Narednih dana, do 15. septembra, na ovom festivalu u organizaciji Novosadskog duvačkog kvinteta, očekuju nas koncerti na kojima ćemo slušati muziku gotovo svih epoha, počev od barokne, pa do filmske, kojom je festival počeo. Tako „Mladi talenti“ nastupaju u utorak u Gradskoj kući u Novom Sadu. Biće to koncert najboljih kamernih sastava u Srbiji, pobednika takmičenja iz kamerne muzike u Srbiji i inostranstvu (trija “Artistiko”, “Amorozo”, “Riformd” i “Kapričo”). Na programu će biti dela Kiralja, Ibera, Pucihara, Bramsa, Rosinija, Arnolda i Martinua. Ulaz na ovaj koncert je besplatan.
Novosadski duvački kvintet, pod nazivom “Sakstet”, nastupa 12. septembra u Galeriji Matice srpske. Članovi su: Ksenija Mijatović Korom, flauta, Veronika Antunović Marić, oboa, Kristijan Boroš, klarinet, Goran Marinković, fagot, Mirko Marić, horna i Gaetano di Bako, saksofon (Italija). Na programu su dela Milhauda, Tomasija, Eyćennea.


Ansambl „Nju triniti barok“ priređuje Veče barokne muzike 13. septembra, u Gradskoj kući u Novom Sadu. Ovaj ansambl sviraće na istorijskim instrumentima dela Persla i Hendla. Na koncertu nastupaju: Radoslava Vorgić, sopran, Dragana Popović, mecosopran, Karolina Bater, blok i traverzo flauta, Srđan Stanić, barokno violončelo, i Predrag Gosta, čembalo, orgulje i umetničko vođstvo.
„The Best of Novi Sad“ naziv je koncerta koji će biti održan na kraju festivala 15. septembra u Galeriji Matice srpske. Nastupiće: Gudački kvartet TAJJ (Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina, Jovanka Mazalica, violina, Jelena Filipović, viola, Timea Kalmar, violončelo) i pijanistkinja Rita Kinka. Na programu su dela Debisija i Franka.