Под слоганом „Глумци су се вратили, публико“ одржава се 68. Фестивал професионалних позоришта Војводине

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин био је данас у Покрајинској влади домаћин организаторима 68. Фестивала професионалних позоришта Војводине, који ће се ове године од 23. до 29. априла одржати у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину.

Тим поводом на данашњој конференцији за новинаре говорили су и председник Заједнице професионалних позоришта Војводине, Валентин Венцел, директор НП „Тоша Јовановић“ Иван Француски и селектор Фестивала Горан Ибрајтер.

„Србија је земља фестивала, почевши од Суботице на крајњем северу, па све до југа Србије, од пролећа до јесени нижу се бројни фестивали, манифестације и дешавања“ рекао је Лазин поздрављајући присутне и у име ресорне секретарке Драгане Милошевић и додајући да је „намера како организаора Фестивала, тако и секретаријата да овај фестивал, као најстарији на Балкану добије много већи значај на овим просторима“.

На репертоару зрењанинског театра, ове године Фестивал ће отворити представа Српског народног позоришта „Аника и њена времена“ у режији Ане Ђорђевић, нагласио је Ибрајтер и навео да ће публика имати прилику да одгледа седам драмских и пет дечијих представа.

У селекцији  и под слоганом „Глумци су се вратили, публико“ Ибрајтер је набројао  и представе:“ Евгеније Оњегин“ Александра Сергејевича Пушкина у режији Бориса Љешевића, Позоришта младих у Новом Саду, представа „Зрењанин“ Игора Штикса „ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ у Зрењанину у режији Бориса Љешевића, представа „Маестро“ Миливоја Млађеновића у режији Милана Нешковића Народног позоришта у Сомбору, „Мала мађарска порнографија“ представа Новосадског позоришта у режији Никите Миливојевића, представа „Август у округу Осејџ“ Трејсија Летса, Народног позиришта у Суботици, а у режији Александра Божине, као и представа „Смрт човека на Балкану“ редитеља Мирослава Момчиловића Народног позоришта Кикинда.

У селекцији представа за децу, по речима  Ибрајтера, изабаране су: “Тилда“ у режији Катарине Мишков Хицингер Словачког војвођанског позоришта у Бачком Петровцу, „ Плава птица“ Мориса Метерлинка у режији Соње Петровић из Народног позоришта у Сомбору, „Том Сојер“ Марка Твена у режији Предрага Штрбца, Дечјег позоришта у Суботици, „Снежна краљица“ Евгенија Шварца у режији Бисерке Колевске из Позоришта младих у Новом Саду и „Весела кућа“ Стевана Пешића у режији Ирене Тот из Народног позоришта „Тоша Јовановић“ у Зрењанину.

Селектор Ибрајтер је апострофирао да је у текућем селекционом периоду на сценама војвођанског позоришта видео 45 представа или готово све што је у једногодишњем периоду премијерно изведено. Како и сам каже селекција је била тешка, јер су готово сва војвођанска позоришта на сцену поставила одличне представе, које ће ако не ове године се видети на наредним фестивалима, као што је то случај са ауторским пројектом Кокана Младеновића „Кад би Сомбор био Холивуд“ и представа „Гробница за Бориса Давидовича“ Данила Киша у режији Вељка Мићуновића, као и многе друге.

Граду Зрењанину и Народном позоришту „Тоша Јовановић“ припала је част да буду домаћини овогодишњег Фестивала професионалних позоришта Војводине, као што су то били и пре неколико година, истакао је Иван Француски и додао да ће и град Зрењанин, надомак Новог Сада као престонице културе 2021., оправдати давно добијен епитет града културе.