Pomeni žrtvama racije širom Šajkaške

U više mesta širom Šajkaške, danas je održan pomen  nevinim žrtvama zloglasne mađarske racije iz januara 1942. godine u kojoj je, samo u toj oblasti, za nešto više od dve nedelje  na najsvirepiji način ubijeno 2.345 ljudi.

Pored praktično svih mesta Šajkaške, mađarske okupacione vlasti su krvavu raciju koja je postala paradigma zločina ne samo na našim prostorima, u januaru 1942. sprovele i u Novom Sadu i Bečeju, a ukupan broj stradalih Srba, Jevreja i Roma dostigao je gotovo 4.000.

Pomenu nevinim žrtvama u Mošorinu, u kojem je stradalo 205 meštana, danas je prisustvovao pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicam dr Milan Micić, a u Gospođincima gde je ubijeno 85 nevinih ljudi pomoćnik Ivana Boroja.

Današnjim pomenima u Vilovu gde je stradalo 67, Loku u kojem je u raciji ubijeno  47 i Gardinovcima u kojima je u ledenom januaru druge ratne godine pobijeno 37 meštana,  prisustvovali su pomoćnik pokrajinskog sekretara Đorđe Vukmirović, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan i predsednik Opštine Titel Dragan Božić.

Prethodnih decenija, stradanje u Šajkaškoj uglavnom je obeležavala samo Srpska pravoslavna crkva, da bi krajem 2016. godine za to bio formiran zajednički odbor Pokrajinske vlade i Eparhije Bačke. Zahvaljujući tome, počelo je i zajedničko  obeležavanje, a centralni pomen na kojem je govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a parastos žrtvama služio Episkop bački Irinej je 4. januara – na dan početka racije iz 1942. – ove godine organizovan u Titelu.

Uz to, pomen nevinim žrtvama kojem je prisustvovao podsekretar Stanislav Radulović je, u međuvremenu, održan i u Žablju, gde je u raciji stradalo 666 ljudi, a pomeni kojima je prisustvovao pomoćnik pokrajinskog sekretara Miroslav Ilić u Čurugu, gde je stradalo 893, i u Šajkašu gde je ubijeno 26 meštana.

Pomen nevinim žrtvama će sutra biti održan i u Đurđevu, šajkaškom mestu u kojem je u raciji iz januara 1942. godine stradalo 223 meštana.