Представљена издања Архива Војводине и Завода за културу војвођанских Словака

Нови Сад, 3. март 2022. – На штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама данас је  одржана промоција издања Архива Војводине и Завода за културу војвођанских Словака.

Архив Војводине  промовисао је  три издања, ауторка Љубица Будаћ  говорила је о књизи „Др Димитрије Кириловић“, а Александар Бурсаћ  о издању књиге „Жртве у Срему“. Драгана Катић  представила је издање књиге „Археон“, док је на крају презентације нових издања  представљена књига „Мученици из Чуруга“ др Небојше Кузмановића.

Као уредник издања књиге „Мученици из Чуруга“ Љубица Будаћ је истакла да је ово двотомно издање урађено са врло много детаља, изјава преживелих сведока и фотографија, које аутентично приказују злочине на простору шајкашаке области од 1941. до 1945. године.

По њеним речима, данас када је прошло 80 година од злогласне рације на овим просторима и када сваког 4. јануара почињемо са обележавањем на сећања жртава овог немилог историјског догађаја јесте један битан помен на хиљаде и хиљаде невиних људи, Срба и Јевреја, који су у ноћи на Бадње вече 6. јануара одведени у четири магацина, а потом под лед на Тиси и свирепо убијени.

Завод за културу војвођанских Словака данас је представио  поред два Зборника радова са 15. и 16. конференције музиколога и музичких стручњака и две Библиографије Јана Лабата и Јана Кишгеција,  представио је и издање о народним обичајима,обредима и сујеверју Словака у Старој Пазови ауторке проф. др Ане Марић.