Представљена књига „Проговори да видим ко си“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је на Новосадском сајму, у оквиру 26. Сајма књига говорила на представљању  књиге „Проговори да видим ко си“, коју је Завод за унапређивање образовања и васпитања акредитовао као додатно наставно средство за боље усмено изражавање намењено ученицима основних и средњих школа.

„У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и у своје лично име, веома сам поносна што смо препознали значај овог издања и путем јавног конкурса га суфинансирали, јер то је данас једно од акредитованих додатних наставних средстава у образовању и шире“, истакла је Драгана Милошевић и додала да је веома важно неговати културу говора и изражајности, нарочито међу младом популацијом, која у семантички богатом српском језику, врло често користи поштапалице, скраћенице и речи страног порекла.

Поред тога, нагласила је Милошевићева, подизањем самопоуздања и свести о култури говора и изражавања, ми себе проширујемо и надограђујемо и зато честитам, како аутору, тако и издавачу, што су ушли у програм додатних наставних предмета, уз напомену да ће ресорни секретаријат и надаље бити сигуран партнер у оваквим добрим пројектима.  

Аутор Слободан Роксандић овом приликом је истакао да најбољи начин да постанемо добри говорници јесте да говоримо, да говоримо и да  говоримо.

По његовим речима читањем књиге на тему културе говора ми не можемо сасвим овладати говорничким вештинама. Она нам даје подстицај и покреће нас да освестимо о чему би све требало да размишљамо како бисмо говорили разумљиво, динамично, ритмично, јасно, језгровито. Да би се остварио потпуни ефекат, желео сам да напишем књигу која се чита, гледа, слуша и решава.

„Свако има прилику да добије одговор на кључно питање – ко сам ја као говорник. Ко на време успостави добре говорне навике, постаје сигурнији и добија крила да на прави начин представи себе и своје идеје, ма чиме се у животу бави“, изјавио је Слободан Роксандић.

Радећи са децом дошли смо до закључка да велики број њих говори неразговетно или има неку говорну ману закључио  је Милан Босиљчић, један од оснивача Удружења „Изражајност“. Он наводи да се процењује  да сваког дана изговоримо више од 30.000 речи, али млади активно користе свега 2.000 речи. Са тако суженим речником не могу да се изразе на прави начин“, апострофирао је Босиљчић, и додао да  књига „Проговори да видим ко си“ треба да послужи и просветним радницима, како би додатно оплеменили говорни израз и били прави узор својим ученицима.

Он је подсетио да је Удружење „Изражајност“  у претходном периоду одржало читав низ радионица са децом и младима, као и семинаре за просветне раднике.

Књига садржи више од 20 аудио и видео лекција, које читаоци покрећу скенирањем кју-ар кода и помоћу којих добијају смернице како се може унапредити усмено изражавање. Јединствена интерактивност огледа се и у чињеници да сваки читалац има могућност да пошаље аудио запис одређених задатака, а стручњаци из Удружења „Изражајност“ ће им одговорити и упутити их како могу да побољшају своје говорне навике.