Prijem delegacije savremenih umetnika iz Kine

„Velika je čast i zadovoljstvo što su nam kao gosti ovogodišnjeg Festivala „Dunavski dijalozi“ kineski savremeni umetnici, njih 13″ rekla je danas u Pokrajinskoj vladi na prijemu delegacije kineskih savremenih umetnika, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.
Tim povodom, istakla je Miloševićeva, sinoć smo u Galeriji Poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu otvorili njihovu izložbu „Moć tišine – kineska savremena umetnost na putu svile“, koja je svojom veličanstvenošću privukla veliki broj naših sugrađana.

Po rečima sekretara Dragane Milošević veoma je važno razvijati ovakav vid internacionalne saradnje, na način na koji to čini Festival „Dunavski dijalozi“, jer sa jedne strane sam festival se prepoznaje i razvija, dok sa druge strane sama koncepcija ovog dešavanja je da na jedan savremeniji, interaktivan način približi publici savremenu umetnost. Posebnost ovakvih saradnji je i u tome da  naši umetnici budu u prilici da uspostave bližu saradnju i razmene iksustva sa kolegama izvan naših granica.
“ Tokom postavke kineske savremene umetnosti, naša publika biće u prilici da vidi, kako umetnici iz Kine, bez obzira u kojoj sferi savremenih umetnosti se izražavaju uvek poštuju i elemente svoje tradicionalne kulture“ rekla je sekretar Milošević i naglasila da joj je posebno drago što je ovogodišnji sedmi po redu Festival „Dunavski dijalozi“ uspeo da dovede 59 umetnika iz 14 zemalja podunavskog regiona, što je primer dobre prakse, jer nas sve to mapira na kulturloškoj karti izvan naših prostora.

Direktorka festivala „Dunavski dijalozi“ mr Vesna Latinović podsetila je da je gostovanje kineskih umetnika  posledica dobre komunikacije, koja je prošle godine bila u Čeng Du u vidu multilateralne i multikulturalne saradnje naše dve zemlje.
Glavna tema ovogodišnjeg festivala jeste „Percepcija savremenosti“, rekla je ona,  i na tu temu večeras u 20. 21 čas se otvara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a koncipirale su je kustoskinje dr Sanja Kojić Mladenov iz Novog Sada i Nikol Lezer iz Berlina odabravši 14 autora, koji načinom kontekstualne umetnosti razmatraju akutne probleme ekologije.
Reči zahvalnosti na izuzetnom gostoprimstvu, pozivajući ujedno umetnike iz Srbije da budu gosti u Kini i učestvuju u stvaranju savremenih umetničkih dijaloga izrazio je glavni kustos Ksiao Huang. On je podsetio da ovi radovi reflektuju odnos između savremenih kineskih umetnika i slikarstva, skulpture, umetnosti instalacije i novih medija, i to kroz fenomen povezanosti sa trenutnom pop – kulturom.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Radovan Jokić istakao je da MSUV jeste Muzej otvorenih mogućnosti i da je veliko zadovoljstvo biti domaćin učesnicima Festivala „Dunavski dijalozi“, koji će danas biti njihovi gosti. Sama reč, smatra Jokić, dijalog definiše i suštinu savremene umetnosti u sferi komunikacije i zato nam je veoma drago, što se upravo centralna izložba „Percepcije savremenosti“ dešava u njihovom prostoru.