Пријем покрајинске делегације код Митрополита Неа Kрини и Kаламарије в. Јустина.

Нови Сад/Солун,29.новембар 2021.

Последњег дана посете Каламарији, делегацију  Покрајинског секретаријата  за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, на челу са ресорним секретаром  Драганом Милошевић примио је  Митрополит Неа Kрини и Kаламарије в. Јустина.

„Велика је част бити ваш гост данас,јер посвећеност и очување вере и духовности наше је трајно опредељење“ истакла је Милошевићева и подсетила да је као доказ томе и посета председника Републике Србије Александра Вучића Светој Гори током божићних празника, што представља прву званичну посету једног председника Србије манастиру Хиландар у протекле две деценије. У мају ове године, Хиландар је посетио и председник Покрајинске Владе Игор Мировић.

Она је овом приликом истакла да је пре два месеца усвојен  и Закон о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар, а годинама уназад Покрајински завод за заштиту споменика културе ради на рестаурацији и адаптацији највеће српске светиње.

„Поносно Вам наводим све ове чињенице као доказ да наша држава снажно подржава пројекте обнове културних и верских споменика у земљи и иностранству, а нарочито манастир Хиландар као симбол националног, државног и духовног јединства“ истакла је Милошевићева у разговору са Митрополитом в. Јустином.

Митрополит в.Јустин је изразио задовољство посетом покрајинске делегације и истакао да је велики значај вишевековних духовних и религијских братских односа наше две земље и уједно је нагласио да му је  велика жеља да обиђе српске светиње на Kосову и Метохији у нади да ће ускоро то и учинити.

На крају данашње посете делегација је обишла и Српско војничко гробље у Зејтинлику.