Промоција издаваштва, културе и уметности на Новосадском сајму

Сајам књига, Међународна изложба уметности „Арт експо“ и Сајам образовања „Путокази“, који су трајали од 7. до 12. марта на Новосадском сајму званично  су затворени. И ове године, као и годинама уназад, на новосадском Сајму књига Покрајинску владу традиционално је презентовао обједињени штанд Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Покрајинског секретаријата за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице. Испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама домаћини штанда су били Зоран Лазин, подсекретар и мр Славко Матић, саветник за међурегионалну сарадњу. Ове три манифестације представиле су око 150 излагача.

На штанду секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, током пет дана одржале су се бројне презентације институција културе, чији је секретаријат, односно, Покрајинска влада, оснивач, као и промоције издаваштва  Завода за културу националних мањина и других удружења везаних за националне мањине – националне заједнице у Војводини.

Током сајамских дана, где је одржано 18 програма, наш штанд је посетила делегација Заједничког већа општина Вуковар – удружења Срба у Хрватској и Савез Срба у Румунији. Тим поводом подсекретар Лазин је истакао да Сајам и јесте место сусрета, промоција и представљања, како ресорног секретаријата, тако и  обимног издаваштва бројних завода за културу националних мањина, тако и кровне институције Завода за културу Војводине. Он је током посете Савеза Срба у Румунији и Заједничког већа општина Вуковар, истакао да они кроз своју издавачку делатност и неговање језика, писма, културе, традиције и обичаја српског народа са великим и запаженим успехом то чине у земљама окружења.

Првог дана сајма свој рад представио је Позоришни музеј Војводине, Завод за културу Војводине, Друштво за румунски језик Војводине и промовисана је недавно издата едиција партитура дела домаћих аутора у издању Удружења композитора Војводине.

Наредних дана представили су своје активности Новинско-издавачка кућа „Руске слово“, Завод за културу војвођанских Русина, Бранково коло, Форум, Галерија Рајко Мамузић, Завод за културу војвођанских Хрвата, НИУ Хрватска ријеч, Координациони одбор друштава за језике, књижевност и културу мањина, Академска књига, Словачки издавачки центар, КОВ Вршац, ХКУПД Станислав Препрек и други.

На главној сајамској бини у организацији Покрајинског секретаријата  за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама наступио је талентовани млади кларинетиста Славен Балаћ а на самом штанду уприличен је мини концерт ОМШ „Јосип Славенски“.