Промовисан први том ”Енциклопедије” Српског народног позоришта

Нови Сад, 7. март 2022. – ”Енциклопедија Српског народног позоришта јесте капитално издање, на које смо сви изузетно поносни и представља својеврсно сведочанство о делићу озбиљне, уметнички релевантне и надасве величанствене историје нашег најстаријег театра, које због свог значаја превазилази оквире наше државе и слободно би могао да кажем да представља значајан допринос европској драмској сцени” рекао је данас на промоцији првог тома издања ”Енсиклопедије” Српског народног позоришта, подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, у овкиру одржавања Међународног сајма књига и 26. иложбе ”Арт Експо”.

Поздрављајући учеснике данашње промоције подсекретар Радуловић је истакао да ресорни секретаријат активно учествује и у сарадњи установа културе земаља подунавског слива у оквиру председавања АП Војводине Радном заједницом подунавских регија.

„Као и до сада, настављамо у истом маниру, са великим ентузијазмом да подржавамо рад установа културе под окриљем Аутономне покрајине Војводине и све видове међународне сарадње између институција културе“ истакао је Станислав Радуловић и додао да данашња промоција издања Српског народног позоришта је један изузетан догађај из најмање два разлога:

Први је, свакако, представљање капиталног издања „Енциклопедије“ Српског народног позоришта, широј културној и књижевној јавности на Међународном сајму књига у Новом Саду, највећој манифестацији овог карактера у Европској престоници културе.

Док је други чињеница да ова промоцијa, кроз онлајн формат бива доступна заинтересованим партнерима из држава чланица Радне заједнице подунавских регија, те да на тај начин представљамо издавачку делатност најстаријег српског театра и у ширем, међународном контексту.

Данашња промоција је, између осталог, истакао је Радуловић, наставак активности у циљу унапређења сарадње установа културе земаља подунавског слива у оквиру председавања АП Војводине Радном заједницом подунавских регија. Наведени циљ је један од најзначајнијих у области културе, имајући у виду да додатно умрежавање установа културе кроз заједничке пројекте представља изузетно битну  вредност која се промовише кроз наведену иницијативу. Могућности за унапређење сарадње су широке и могле би да обухватају гостовање уметника из партнерских региона, одржавање тематских изложби, унапређење сарадње у контексту културног наслеђа и размена искустава на том пољу, организација књижевних вечери, гостовања позоришних и музичких ансамбала, копродукције у оквиру савременог стваралаштва и многих других сегмената из области културе.

Такође, остваривање заједничких књижевних и саиздавачких подухвата, са тематиком од значаја за установе из свих земаља дуж дунавског слива, сматра подсекретар,  је један сегмент на који треба посебно обратити пажњу.

Важно је подсетити да је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама носилац пројекта прекограничне сарадње са Мађарском, који је финансиран у оквиру ИПА програма ЕУ. Пројекат је усмерен на подизање свести о важности културне баштине као јавног добра међу младима у прекограничном региону кроз иновативну употребу медија. Теме које су усредсређене на културно наслеђе и културну разноликост у мултикултуралној Европи у овом тренутку веома су важне теме за младе, а путем пројекта омогућено је подстицање интеркултуралног дијалога и међусобног разумевања кроз знање о културном наслеђу у региону, као и досезање до недовољно заступљених младих људи. Овај пројекат ћемо представити 9. марта., такође у конференцијској сали Новосадског сајма, те користим прилику да све заинтересоване позовем да присуствују и овом  интересантнoм догађају.

Видосава Ендерић помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и председавајућа Радном групом за председавање АП Војводине Радном заједницом подунавских регија данас је истакла да је идеја председавања заправо ујдињење око заједничких пројеката 23 регије ове заједнице, када су у питању бројни културни и догађаји од локалног значаја, а у циљу промовисања сваке регије.

О  првом тому ”Енциклопедије” говорио је заменик управника Српског народног позоришта др Зоран Ђерић, који је истакао да рад на овом капиталном издању траје од 1972. године и да је након пола века угледао светслост дана.

Како Ђерић наводи у првом тому су обједињени бројни и знаменити људи и догађаји од слова А до И, док се преостали обимни рад очекује да изађе из штампе до краја ове године и то је довољна чињеница да схватимо да је реч о издању које није само историја нашег најстаријег театра, већ и европског, јер су на нашим даскама наступали, гостовали и промовисали се многи великани европске драмске, балетске и оперске сцене.

Са директног онлајн укључења данашње говорнике поздравила је Тереза Штимер представница региона Доња Аустрија и сталног секретаријата Радне заједнице подунавских регија, која је говорила о иксуствима и перспективама регија Доње Аустрије у овом пројекту.

Данас се видео позивом јавила и Мируна Настасе из амбасаде Румуније у Аустрији, која је говорила о њиховом искуству и изразила спремност за даљу сарадњу.

Током данашњег дана на главној бини, у организацији Матице српске и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, одржано је и предавање о ”Сави Текелији” о коме је говорио др Ненад Нинковић.

Промоција издања Завода за културу Војводине ”Милош Црњански” данас је одржана на Новосадском сајму, где је Мирко Себић уредник издаваштва ове установе представио три  издања. Једна је збирка песама Селимира Радуловића под називом ” Светлост из очеве колибе”, друга је песме Зденке Валент Белић ”О поезији и другим врлинама”, трећа ”Поема” Каталин Ладлик. Овом приликом и овогодишњи награђени лауреат наградом ”Лаза Костић” Зоран Ђерић промовисао је награђено дело ”Песме продуженог трајања”.