Промовисана монографија Покрајинског завода за заштиту споменика културе ”Првих 70 година”

Нови Сад, 10. март 2022. –  У оквиру одржавања последњег дана Међународног сајма књига и 26. изложбе ”Арт Експо” данас је на главној бини Новосадског сајма одржана промоција издања Завода за културу војвођанских Русина и Новинско издавачке установе ”Руске слово”, као и промоција два издања Покрајинског завода за заштиту споменика Петроварадин.

Директорка Завода за културу војвођанских Русина Анамарија Ранковић поздравила је учеснике промоције наглашавајући да се данас представљају два важна издања за русинску заједницу на овим просторима, један је ново издање ”Правописа на русинском језику” аутора Михаила Фејса и Хелене Међеши, који је на свеобухватан начин прецизирао лингвистичке, у смислу семантичких значења речи, што је од изузетне важности за генерације које долазе.

Друго издање је, како она наводи, монографија ”Руски Крстур – живот и обичаји Русина кроз објектив фотографа Будински”, која је обухватила период од четири деценије (1920-1960), која кроз објектив породице Будински, где се бављење професионалном фотографијом преносило кроз генерације, приказује живот, обичаје, традицију и културу Русина у Руском Крстуру и кроз 210 фотографија, каталошки обрађених, следи и прича о русинским породицама.

Када је реч о издаваштву ”Руског слова” данас је представљено шест нових издања, међу њима је и књига поезије новинара Михаља Рамача, о којој је аутор и говорио.

Испред Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, Богдан Јањушевић и Катарина Добрић представили су капитално издање, реч је о монографији уприличеној поводом 70 година постојања једне од најзначајнијих институција културе, која се бави заштитом и очувањем културног наслеђа под називом ”Првих 70 година”.

Катарина Добрић прецизирајући садржај монографског издања је истакла да на 400 страна богато илустрованих и са 500 фотографија налази се детаљно описано седам деценија заштите, рестаурације, градитељства, очувања и конзервације бројних објеката, кућа, двораца, цркава, манастира и слика које су урађене.

Примера ради ту су садржане фотографије и описи рада на Арачи, Успенској цркви у Новом Саду, Петроварадинској тврђави, Саборној цркви у Сремским Карловцима, манастиру Крушедол, обнови црногорских манастира, Хиландара-након пожара, заштити и обнови цркава у Хрватској, Мађарској и Румунији, као и бројних других објеката под заштитом.

Друго промовисано издање је часопис завода ”Грађа”, о којем је причао Богдан Јањушевић, истичући да је у години јубилеја изашао и 34 број овог часописа, који од 1957. године  излази.