Прослава Дана мађарске дијаспоре

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Золтан Kудлик протеклог викенда присуствовао је  у Мужљи (општина Зрењанин) одржавању и прослави Дана мађарске дијаспоре. Централна манифестација била је у  великој сали мужљанског мађарског културног уметничког друштва „Петефи Шандор”  у Мужљи, где се уз пригодан културно-уметнички програм уприличило обележавање овог значајног датума.

Мужља је била домаћин централне прославе Дана мађарске дијаспоре у Војводини, коју је по шести пут организовао Kултурни савез војвођанских Мађара у сарадњи са Мађарским националним саветом. У позоришној сали Мађарског културно-уметничког друштва „Петефи Шандор“, наступиле су певачке и фолклорне групе, вокално-инструменталне групе, солисти и рецитатори из Мужље, Панчева, Скореновца, Свилојева, Kуле, Kикинде, Сремске Митровице и Новог Бечеја.

У име домаћина  поздравне речи упутио је Јожеф Стојко члан градског савета града Зрењанина и Арон Шутуш председник Kултурног савеза војвођанских Мађара.

Благослов опстанку мађарске дијаспоре и служби посвећеној заједници у дијаспори и самом догађају дао је жупник Стојан Kалапиш, а гости ове манифестације били су Јене Хајнал, председник мађарског националног савета, Елвира Kовач, народна посланица Скупштине Србије, као и заменик градоначелника града Зрењанина господин Саша Сантовац и неколико републичких, покрајинских и локалних функционера.