Са презентације пројекта „Дигитализација и виртуелна презентација уметничке колекције Галерије Матице српске“

Нови Сад, 9.децембар 2021.- Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић данас је у Галерији Матице српске истакао током презентације пројекта „Дигитализација и виртуелна презентација уметничке колекције Галерије Матице српске“, да предност новог доба јесу и нове технологије, које свакоме омогућавају лакши приступ у богато културно наслеђе, које свакако и ова институција културе има.

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама зато ће и убудуће подржавати овакве пројекте, које имају за циљ што више дигитализованог материјала.

Вредна колекција Галерије Матице српске представљена је у најсавременијем формату захваљујући примени модерних технологија скиценблок Саве Шумановића и албум са графикама и цртежима српских и руских уметника из 18. и 19. века су дигитализовани у форми „ФлипБоок“ апликације, док су нека од најрепрезентативнијих дела богате уметничке колекције Галерије Матице српске, која се налазе у депоу пренета у виртуелну стварност.

Овај пројекат симболично је назван „ДигитАрт“, а њиме су обухваћени експонати који до сада нису јавно представљани. Пројекат је реализован захваљујући вредној опреми коју је ОТП банка Србија донирала Галерији Матице српске и уз експертску подршку Факултета техничких наука у Новом Саду.

„Са жељом да нашу будућу сталну поставку употпунимо неким до сада неизлаганим делима, определили смо се за нове моделе презентације. У томе нам је помогао наш дугогодишњи партнер Факултет техничких наука у Новом Саду, док је реализацију овог пројекта омогућила ОТП банка као наш дугогодишњи партнер и велики институционални покровитељ“ изјавила је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.