Саћање на трагично бомбардовање Новог Сада из 1849. године

У оквиру манифестације „Нови Сад – Град Феникс“, посвећене обележавању 170. годишњице трагичног бомбаровања Новог Сада 12. јуна 1849. године, данас је у Дунавском парку засађено симболично дрво сећања.

У бомбардовању које је извршила мађарска војска стационирана на Петроварадинској тврђави, погинуло је око 12.000 Новосађана, а уништено 2.000 кућа и јавних објеката. Дрво које симболизује сећање на ту трагедију су, заједно са ученицима ОШ „Јован Поповић“, засадили покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и члан Градског већа Новог Сада Далибор Рожић.

Милошевићева је том приликом подсетила да је у бруталном разарању града страдала огромна већина његовог становништва, нагласивши да је истовремено уништено и културно наслеђе које је сведочило о више од 150 година претходног постојања трајања града.

„На нама је да одамо почаст невиним жртвама, али и Новом Саду као граду Фениксу, који се ипак подигао из пепела и који данас има двадесет пута више становника у односу на време пре тог стравичног бомбардовања“, додалa је она.

Према њеним речима, до краја године ће се различитим програмима који ће бити организовани под покровитељством  Покрајине и Града Новог Сада, наставити са обележавањем годишњице ове велике трагедије – и у знак сећања на жртве, али са поруком  да мир, слобода и заједништво немају алтернативу.

С друге стране, Рожић је подсећајући на страхоте друге године револуционарних догађаја из 1848/1849. и на највеће страдање Новог Сада, прецизирао да ће  манифестација „Нови Сад – Град Феникс“ бити наставиљена  и уз учешће Архива Војводине, Културног цента Новог Сада и других покрајинских и градских институција.