Сећање на одбрану Сремских Карловаца 1848. године

Парaстосом и полагањем венаца на споменик подигнут на месту на којем се она одиграла, данас је обележена 170. годишњица битке у којој су 12. јуна 1848. Сремски Карловци одбрањени од покушаја мађарских трупа да их заузму и униште вођство српског народног покрета које је у њима било смештено, а тиме и нешто раније формирану Српску Војводину.

Обележавању је присуствовао и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузамановић који је на споменик браниоцима положио венац.

У херојској одбрани града погунуло је 12 српских бораца, махом добровољаца који су, после Мајске скупштине и формирања Српске Војводине, у Карловце стигли из готово свих крајева у којима су Срби тада живели.

Напад мађарских снага се, иначе, догодио за време боравка српске делегације предвођене патријархом Јосифом Рајачићем  у Инсбруку, где је тада био смештен аустријски цар Фрањо Јосиф, а предводио га је командант Пeтроварадинске тврђаве, генерал Јанош Храбовски. Упркос надмоћности у броју војника и наоружању мађарских снага, Срби су, ипак, успели да одбране Карловце, а тиме и Српску Војводину.