Систем мањинског информисања је веома важан за европски пут Србије

Модел информисања на језицима националних мањина који функционише у Републици Србији је, без сумње, један од елемената који даје позитиван допринос европском путу наше земље, став је панела „Да ли и како мањински медији утичу на процес евроинтеграције“, одржаног данас у оквиру Друге Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима.

Говорећи о том моделу чија практична примена је, због њене националне структуре, највећим делом везана за АП Војводину, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић је рекао да њега чини три сегмента: листови чији оснивачи су национални савети националних мањина, Радио-Телевизија Војводине (РТВ) која, као регионални јавни медијски сервис, програм производи и емитује на чак 15 мањинских језика, и регионални и локални медији чији оснивачи су приватна лица или организације цивилног сектора.

„За сунфинансирање 22 листа чији оснивачи су национални савети ове године смо издвојили око 275 милиона динара или пет одсто више него прошле године, а слично повећање може да се очекује и у 2019. У директном финансирању РТВ не учествујемо, јер то не предвиђа закон, али је управо актуелна Покрајинска влада покренула градњу нове зграде те медијске куће која ће бити готова наредне године. Коначно, за пројектно суфинансирање мањинских медија издвајамо четири пута више средстава него што је издвајала претходна администрација“, прецизирао је Вукмировић.

Став да је постојећи модел информисања на језицима националних мањина који се примењује у Републици Србији добар, потврдила је и извршна директорка Асоцијације медија Далила Љубичић, нагласивши да је за њих веома важно и организовање у оквиру професионалних асоцијација преко којих ће лакше остварити и сопствене интересе.

Учесницима панела се, у видео јављању, обратио и посланик у Европском парламенту Андор Дели који је нагласио да квалитет српског модела информисања на мањинским језицима недвосмилено потврдђује и његова упоредба са моделима других земаља, укључујући и земље Европске уније.

Дели је додао да се, у европским оквирима, веома благонаклоно гледа и на наш модел оснивања националних савета националних мањина као начин очувању њиховог националног идентитета.

Другу европску конференцију о мањинским и локалним медијима је, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Министарства културе и информисања и Града Новог Сада, организовала новосадска агенција „Медија понт“.