Свечано обележен „Дан добротвора Матице српске“

Нови Сад, 24. децембар 2021. – Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Матици српској присуствовала свечаном програму обележавања „Дан добротвора Матице српске“, у оквиру којег јој је председник Матице српске проф. др Драган Станић  уручио пригодну  Споменицу, како је истакао у знак добре сарадње и снажне подршке, коју Покрајинска влада и Покрајински секретаријат пружају  најстаријој српској књижевној, културној и научној институцији и то не само током протекле године, већ од када она руководи Секретаријатом.

Захваљујући се у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата, секретар Драгана Милошевић је том приликом изјавила да je веома почаствована, пре свега  за добијање оваквог једног признања као што је “Споменицa пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад” и да у исто време за њу то представља привилегију и част.

„То је пре свега дужност и обавеза, не само секретаријата на чијем сам челу, Покрајинске владе већ и читаве наше државе да води бригу о нашој најстаријој и најзначајнијој институцији културе и да ће од нашег секретаријата Матица српска увек имати снажну подршку, баш као и до сада.“

Обраћајући се присутним добротворима и пријатељима Матице српске проф. Др Драган Станић истакао значај добротворства за настанак, очување и развој ове институције, посебно се осврнувши на улог кнеза Милоша Обреновића, који је даровао Матици српској, приликом њеног оснивања 1826. године четвороструки износ, у односу на остале добротворе. Надаље је поменуо значај добротворства, племенитог Јована Накоа, који је установио прву књижевну награду и задужбину у српском народу. Свакако посебно место међу добротворима заузео је Сава Поповић Текелија оснивач једне од највећих задужбина, изван Србије Текелијанума.

„Захваљујући поменутима и осталим добротворима,  управа Матице српске, водећи бригу о њеној имовини чини Матицу јачом, на добробит нашег друштва. Што смо јачи све је боље стање у нашем друштву, што доприноси укупној стабилности“, истакао је Станић  

Посебне захвалнице додељене су и привредним друштвима и појединцима, који су били добротвори Матице српске током претходне две године.

На „Дан добротвора“, а поводом 60 година од оснивања Рукописног одељења Матице српске (1961-2021) у фоајеу овог здања, председник Матице српске проф. др Драган Станић  отворио је изложбу „Од Србско-народне сбирке до данас“.

О поставци су говорили управник Рукописног одељења Матице српске проф. др Зорица Хаџић,  архивски саветник и аутор изложбе Александра Јовановић.

У музичком делу програма наступио је  гајдаш Максим Мудринић , а академик Матија Бећковић је рецитовао песму Парусија за Веру Павладољску.