Свечано отворен Међународни сајам књига и 26. „Арт експо“

„Изузетна ми је част што сам данас у прилици да вас у име Покрајинске владе и лично име поздравим и да и сама изразим задовољство што се Међународни сајам књига, Изложба уметности „Арт експо“ и Међународни сајам образовања „Путокази“, после свих изазова због пандемије ковида 19,  под сводове Новосадског сајма враћају у свом трационалном облику“, рекла је данас на отварању поменутих манифестација Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Она је истакла да ће због креативне програмске синергије Новосадског сајма и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, ове сајамске манифестације бити спојене са низом других, изузетно атрактивних програма и да ће се тако, у наредних осам дана, све што се овде буде догађало претворити у раскошан празник писане и усмене речи, знања, образовања и уметности у целини – празник обојен и  традиционалним, и модерним изражајним формама.

„Желим, наравно, да изразим и задовољство што ће значајан допринос свему што ће овде бити виђено дати покрајински секретаријати за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, за високо образовање и научноистраживачку делатност и за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице“, рекла је Драгана Милошевић.

Према њеним речима, у оквиру тога ће, поред низа програма и стручних и научних скупова, по традицији бити представљена издавачка делатност завода за културу националних мањина, изузетно важна за очување и развој њихове самобитности, али и капитална издања установа чији је оснивач Покрајина, попут Српског народног позоришта, Архива Војводине, Покрајинског завода за заштиту споменика културе и Спомен-збирке Павла Бељанског.

„Треба посебно нагласити да ћемо овде представити и међународни пројекат „Млади и наслеђе“, чији смо  носилац. Реч је о пројекту који  поред заштите културног наслеђа у општем смислу и повезивања младих из Србије и Мађарске, односно Покрајине Војводине и Жупаније Чонград, има посебан смисао и у повезивању са истоименим градом који је седиште те жупаније, а који је родни град једног од највећих писаца нашег језика Милоша Црњанског“, истакла је Милошевићева.

Она је честитала овогодишњим добитницима најзначајнијег признања Међународног сајма књига – Награде „Лаза Костић“, затим Награде за издавачки подухват године, Награде за најбољу књигу у области књижевности за децу, као и Награде „Сава Шумановић“, која се додељује у оквиру Изложбе уметности „Арт Експо“.

„Мудри људи су одавно рекли да је књига преобразила свет, да је у њој памћење људског рода, да је она тумач људске мисли и да би свет без књига био и остао свет дивљака“, истакла је Драгана Милошевић и додала да радост писања и радост читања, спојене и видљиве у атмосфери почетка овог празника писане речи и уметности то најбоље потврђују.

Овогодишњи Међународни сајам књига и 26. „Арт експо“ свечаном беседом отворио је академик Матија Бећковић, док је присутне у име домаћина поздравио генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

У име Града Новог Сада обратио се заменик градоначелника Милан Ђурић, а у име Министарства за културу и информисање помоћник министра Радован  Јокић.

Након свечаног отварања уручена је и 27. награда „Лаза Костић“, која је ове године равноправно припала писцу Зорану Ђерићу за збирку песама „Песме продуженог трајања“ и Јовици Аћину за књигу прича „Бања“.