Трибином и изложбом обележено 100 година од оснивања Русинског народно просветног друштва

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић синоћ је у новосадском „Еђшегу“ присуствовао одржавању трибине и изложбе Завода за културу војвођанских Русина, поводом обележавања 100 година од оснивања Русинског народног просветног друштва.
О овом важном јубилеју русинске националне заједнице говорили су проф. др Јанко Рамач, др Ђура Харди, новинар Ђура Лаћак, а модератор је био новинар и публициста Михал Рамач.


Представљајући књигу „Русини од присаједињења до просвете“ др Рамач је истакао да је оснивању прве националне институције Русина претходило одржавање Велике народне скупштине у Новом Саду, 25. новембра 1918. године, на којој је 21 делегат Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца представљао око 12.000 Русина са ових простора.
По његовим речима најзначајнија личност тог времена заслужена за уједињење и развој русинске националне заједнице био је гркокатолички свештеник Ђура Биндас, који је учествовао у припремању оснивачке скупштине Русинског народног просветног друштва 1919. године.


Како проф. Рамач наводи за тадашњег председника изабран је рускокрстурски парох Михајло Мудри и од тада до данас, ова заједница успешно негује културу, обичаје , писмо и језик, као и образовање на матерњем језику насељавајући Руски Крстур, Куцуру, стари Врбас и Ђурђево.