Tribinom i izložbom obeleženo 100 godina od osnivanja Rusinskog narodno prosvetnog društva

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Milan Micić sinoć je u novosadskom „Eđšegu“ prisustvovao održavanju tribine i izložbe Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Rusinskog narodnog prosvetnog društva.
O ovom važnom jubileju rusinske nacionalne zajednice govorili su prof. dr Janko Ramač, dr Đura Hardi, novinar Đura Laćak, a moderator je bio novinar i publicista Mihal Ramač.


Predstavljajući knjigu „Rusini od prisajedinjenja do prosvete“ dr Ramač je istakao da je osnivanju prve nacionalne institucije Rusina prethodilo održavanje Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine, na kojoj je 21 delegat Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca predstavljao oko 12.000 Rusina sa ovih prostora.
Po njegovim rečima najznačajnija ličnost tog vremena zaslužena za ujedinjenje i razvoj rusinske nacionalne zajednice bio je grkokatolički sveštenik Đura Bindas, koji je učestvovao u pripremanju osnivačke skupštine Rusinskog narodnog prosvetnog društva 1919. godine.


Kako prof. Ramač navodi za tadašnjeg predsednika izabran je ruskokrsturski paroh Mihajlo Mudri i od tada do danas, ova zajednica uspešno neguje kulturu, običaje , pismo i jezik, kao i obrazovanje na maternjem jeziku naseljavajući Ruski Krstur, Kucuru, stari Vrbas i Đurđevo.