– U budućnost kroz saradnju kulturnih institucija- Dragana Milošević otvorila izložbu Etnografskog muzeja u Beogradu Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima

Novi Sad, 24. jul 2019. – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila je  u Muzeju Vojvodine izložbu Etnografskog muzeja u Beogradu Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima, autorke Vjere Medić, muzejskog savetnika. Izložba prikazuje motive slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz perioda 19. i 20. veka koji se čuvaju u fondu Etnografskog muzeja u Beogradu. To su predmeti svakodnevne upotrebe iz okvira tradicionalne kulture Srba sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora. 

Otvarajući izložbu Dragana Milošević je istakla značaj tradicionalne kulture, prvenstveno ćiriličnog pisma, u epohi razvoja pismenosti i sučeljavanja srpske tradicije s evropskim tendencijama kroz prizmu svakodnevnog života. Nadalje, Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo zbog međumuzejske saradnje, čime se afirmiše nastojanje Pokrajinske vlade i Sekretarijata da se saradnjom kulturnih institucija investira u budućnost, odnosno edukaciju mladih naraštaja.

Pozdravljajući prisutne direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan napomenuo je da je ova izložba nastavak kontinuirane saradnje Etnogafskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine, koja se manifestuje postavljanjem izložbi, ali i razmenom stručnjaka između Zbirke Matice Srpske, kasnije i Muzeja Vojvodine i Etnografskog muzeja, koja datira još od njegovog osnivanja 1904. godine.

Direktorica Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak Antić istakla je značaj ove izložbe sastavljene dobrim delom od eksponata koji su bili u privatnim zbirkama, koje čuvaju lične predmete nekadašnjih vlasnika. Posebno je interesantna činjenica da je zajednička nit kroz desetleća koja su prikazana auditorijumu ćirilično pismo, kao simbol nacionalnog identiteta.

Autorka  je napomenula značaj raznovrsnosti predmeta u tehničkom i funkcionalnom pogledu, kao i sadržajna i likovna raznolikost formi natpisa na srpskoj ćirilici.

Tema izložbe je osvetljavanje kompleksnih značenja natpisa i odabranih predmeta u materijalnom, društvenom i duhovnom životu pojedinca i zajednice.  Izložba naglašava odnos i preplitanje utemeljenih vrednosti tradicionalnog srpskog društva 19. i 20. veka i  njegove snažne težnje za usvajanjem tokova savremenog evropskog građanskog društva. 

Od retke pojave do velike zastupljenosti motiva pisma na predmetima svakodnevne upotrebe, oslikava se proces neformalnog opismenjavanja stanovništva i refleksija razvoja institucionalnog školstva i prosvete, kao specifičan primer vitalnosti srpske tradicije.  

Izložba će biti postavljena u Muzeju Vojvodine do 19. avgusta 2019. godine.