У Идвору положени венци и одата почаст Михајлу Идворском Пупину

Нови Сад/Идвор, 12. Март 2019.- Годишњица смрти нашег великана Михајла Идворског Пупина обележена је данас у Идвору, где је традиционално након парастоса у цркви Св. Благовести, положени су венци поред Пупиновог споменика, након чега је  у Народном дому Михајло И.Пупин одржана  свечана Академија.

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за културно наслеђе др Милан Мицић испред ресорног секретаријата положио је венац и поздравио учеснике данашњег скупа.

Велика је част и задовољство положити венац једном од највећих родољуба, какав је и сам био Михајло Идворски Пупин, истакао је у свом обраћању др Мицић. Ако се освреномо и погледамо на историјске чињенице, од XVIII до почетка XX века, видећемо да је Банат тада био епицентар српске културе.

Подсетићу, додао је он, на имена попут Доситеја Обрадовића, Уроша Предића, Пају Јовановића, многе друге,а међу свима њима великог научника и човека Михајла Пупина. „ Пупин јесте све оно што одликује банатског човека тог времена, светског научника, а ипак великог родољуба, који је спајао царство небеско са земаљским“ рекао је др Мицић и додао да његова улога у слању добровољаца за време Првог  светског рата, као и знатном учешћу у цртању нових граница тадашње Краљевине СХС јесте веома значајна за све нас. Зато ми данас са дужним поштовањем одајемо почаст и помен том великом човеку, Србину, добровољцу, који нас је својим делима задужио, рекао је на крају др Милан Мицић.

Венце су положили и директор Дома културе у Идвору Светислав Закић,а на Академији обратио се и почасни члан Завичајног удружења „Михајло Пупин“ Милан Божић.