У Матици српској научни скуп „Српски културни простор: Устројство, проблеми, вредности“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Матици српксој присуствовала свечаном отварању дводневног научног скупа, који је академску заједницу окупио под насловом: „Српски културни простор: Устројство, проблеми, вредности“.

Тим поводом у уводном делу научног скупа обратили су се министар за културу и информисање у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић и епископ Јован Пурић.

По речима председника др Станића овај научни скуп  под називом „Српски културни простор: Устројство, проблеми, вредности“ организован је у нади да ћемо сви заједно током наредна два дана обавити важан подухват, како би кроз широк,  систематичан и организован разговор покушали да дамо оговор на задату тему.

Подсетићу, нагласио је председник Станић, да је под сличним називом се органозовао скуп 1998. године у Републици Српксој и да се током више од две деценије створила потреба да се на ову тему позове академска заједница, ради подизања самосвести о очувању културног простора српског народа.

Током наредна два дана, истакао је Станић, своја размишљања изнеће стручњаци кроз 63 приложена реферата, који задиру у сложеност ове теме, а исти ће бити објављени у матичином Зборнику.

Министар Вукосављевић овом приликом је истакао да прича о српском културном простору задире и у причу о њеној историји, али да 20. век сам по себи стицајем бројних околности није био наклоњен нашем народу.

Како он наглашава, веома је важно подсетити се недавно потписане Повеље о српском културном простору у Сремским Карловцима, који су између осталих, доказ постојања ове државе и њене културе.

Епископ Јован подсетио је да нема супротстављања културе и духовности, као што нема литургије без културне самосвести.