У Пивницама отворен 24. фестивал драмске инсценације војвођанских Словака ДИДА

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић отворио је вечерас у Пивницама 24. фестивал ДИДА – Драмске инсценације домаћих аутора војвођанских Словака.

Поздрављајући учеснике, Кузмановић је нагласио да је подршка оваквим фестивалима изузетно важна, јер они поред  позоришне традиције, негују и чувају и словачки језик и идентитет у целини.

„Традиција позоришног живота Словака у Војводини, па самим тим и Србији траје више од 120 година, а позоришне представе су се за то време  играле, и даље се играју, у Бачком Петровцу, Пивницама, Кисачу, Селенчи  и свим другим словачким срединама“, додао је заменик покрајинског секретара.

Овогодишњи фестивал ДИДА трајаће до 1. априла,  а  љубитељи театра моћи ће да уживају у 14 представа – девет такмичарских и пет гостујућих.  На позоришној бини у Пивницама своје умеће показаће  ансамбли из Бачког Петровца, Kулпина, Kисача, Ердевика, Старе Пазове, Илока и Kовачице, као и два ансамлба из Словачке који стижу  из Сенице и Тисовца.

Поред богатог позоришног програма, у оквиру фестивала припремљене су четири пратеће манифестације. Реч је о  Kонкурсу за оригиналне драмске текстове, изложби плаката представа које учествују на фестивалу, изложби ликовних радова ученика О.Ш. „15. октобар“ из Пивница на тему „Доживљај из позоришта“ и традиционалној „Добродошлици пролећу уз књигу“ коју та школа организује у сарадњи  са Словачким издавачким центром из Бачког Петровца.