U predvečerje kineske Nove godine otvoren festival svetlosti u Novom Sadu

Novi Sad, 23. januar 2020.- U susret obeležavanju kineske Nove godine, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, danas su u Limanskom parku u Novom Sadu svečano obeležili održavanje  prvog  „Kineskog festivala svetlosti“, koga je simbolično otvorila ambasadorka Čen Bo.

Pozdravljajući prisutne pokrajinski sekretar Dragana Milošević je u ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime čestitala prijateljskoj zemlji Kini i njenim građanima Novu godinu ističući da svetlost lampiona se u predvečerje kineske Nove godine čini još raskošnijim i neponovljivo lepim.

„Lepota, koju mi i naš grad večeras vidimo prvi put i u kojoj ćemo da živimo narednih skoro mesec dana, stiže nam iz daleke i drage Kine, u čijoj prebogatoj tradiciji svetlo i lampioni imaju posebno mesto“ rekla je Dragana Milošević i dodala da upravo to svetlo sija, kao luča, koja se nikada ne gasi.

Po njenim rečima  posebno se zahvaljujemo inicijatoru i osnivaču ovog festivala Slobodanu Trkulji, kao i čarobnjacima iz kompanije „Zigong“ na kreativnosti i posvećenosti, kao i svima koji su podržali sve naše napore da i ovaj festival zaživi.

Ispred Grada Novog Sada reči zahvalnosti uputio je gradonačelnik Miloš Vučević podsećajući na sve zajedničke projekte naše dve zemlje.

Ambasadorka Čen Bo je ovom prilikom rekla da je ovo vreme, kada se u Kini obeležavaju najradosniji praznici iščekujući proleće. Posebno je važno da se radujemo svetlosti, jer ona u našoj dugoj tradiciji ima  duboka duhovna značenja, podjednako snažna, kao i simbolika našeg horoskopa i zato vam u ime svoje nacije zahvaljujem na iskrenim čestitkama.

Inicijator i osnivač ovog festivala umetnik Slobodan Trkulja, istakao je da je i on sam neko ko  već duže vreme radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje. Pored njegovog „Balkanopolis centra za modernu tradiciju“, festival su podržali Republička i Pokrajinska vlada, gradovi Beograd i Novi Sad, kao i ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji.

Reč je o svetlosnom spektaklu – instalaciji osam kineskih lampiona, kreiranih  od strane jedne od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigunga. Ovi lampioni svaki dan će do 16. februara svetleti od 17 časova u Limanskom parku u Novom Sadu i u Beogradu na Kalemegdanu i predstavljaće čudesan svet mašte i svetla.