U Studiju M nastupio čuveni kamerni orkestar iz Egipta

Novi Sad ,24.septembar 2019. – „Posebna mi je čast i zadovoljstvo da večeras u ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime pozdravim omladinski kamerni orkestar, koga čine ove divne dame i da im poželim dobrodošlicu u Novom Sadu“ rekla je večeras u Studiju M, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izražavajući posebnu zahvalnost Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Ambasadi Arapske Republike Egipat koji su organizovali večerašnji koncert orkestra iz Egipta „Al Nour Wal Amal“.

Sekretar Milošević je ovom prilikom podsetila da su velika i svetska dela činili i imena kakav je čuveni italijanski tenor Andrea Bočeli i svima poznat Stivi Vonder, koji su za primer činjenici da se muzika sluša, a ne gleda i da umetnost uvek može da pređe svaku granicu.

Dokaz da je to tako je upravo i nastup „Al Nour Wal Amala“, jer je to  jedinstveni orkestar na svetu koga čine slepe žene muzičari izvodeći zapadnu, klasičnu i orijentalnu muziku. Orkestar obuhvata sve četiri sekcije instrumenata: žičani, duvački, limeni i udaraljke. Muzičari nastupaju bez čitanja muzičkih nota na Brajevom pismu ili po uputstvu maestra.

Ispred Ambasade Republike Egipat reči zahvalnosti uputila je zamenica ambasadora Raša Soliman, koja je istakla da su  veoma ponosni na svoj ženski kamerni orkestar, kao i na njihovu upornost, istrajnost, talenat i sjajnu koordinaciju i razumevanje koje imaju sa maestrom i zato, dodala je ona, muzika čini čuda i uverava nas da je sve moguće.

Inače, kamerni orkestar „Al Nour Wal Amal“ stekao je međunarodnu reputaciju, slavu i priznanje. Posetio je do sada pet kontinenata, a muzičari su svojim vrhunskim izvođenjem zadivili publiku, koju ne mogu ni da vide, u 26 zemalja.

Danas u ovom orkestru nastupa  četvrta generacija, sačinjena od školske dece i studenata sa ciljem da sledi uspešan put bivših generacija muzičara „Al Nour Wal Amal Čamber Orkestra“. Ova generacija mladih muzičara počela je da održava koncerte krajem 2011. i već su osvojili srca i divljenje publike u Kairu i inostranstvu.

Na večerašnjem  koncertu  izvedena su dela kompozitora Riyad El-Sonbaty, Mohameda Abdela Wahaba Abdel Fataha, Georgesa Bizeta, Johana Strausa II, Johana Helmica Romana, Petra Ilića Čajkovskog, Abou-Bakr Kairata, Ahmeda Ebeida, Đuzepea Verdija i Mikisa Teodorakisa.