У Суботици отворена изложба о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском

Нови Сад/Суботица, 28. децембар 2021.- Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић синоћ је у вестибилу Градске куће у Суботици  отворио изложбу посвећену грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати Петра I Великог.

Oтварајући изложбу и поздрављајући присутне у име ресорног секретара Драгане Милошевић, др Мицић је истакао да када говоримо о грофу Сави Лукином Владисављевићу Рагузинском причамо о  Србину пореклом из Херцеговине који је био специјални саветник руског цара Петра Великог и који је, поред осталог, заслужан за успешно разграничење руске и кинеске државе, током тридесетих година 18.века.

Присутнима на трибини обратио се и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је рекао да је све оно што није могло бити приказано јавности током најтеже, пандемијске 2020. надокнађено и да крај ове године дочекујемо на најлепши могући начин – изложбом и трибином о животу и раду грофа Саве Владиславића Рагузинског, чија величина и заслуге и даље нису довољно познате у нашем друштву.

 „Његов живот започео је 1669. године у селу Јасеник, код Гацка, а одважни дух, интелигенција и трговачка вештина ће га, у кључним годинама 18. века, довести у позицију једног од најмоћнијих људи Руског царства. Тамо ће разграничавати империје, оснивати градове и обавештајне службе, али оно што је за нас најважније, овај херцеговачки Србин ће немерљиво допринети, да се српско питање и подршка поробљеном српском народу усаде у спољну политику једне од најмоћнијих држава тадашњег и данашњег света“, казао је Бакић.

Навео је како се двадесет и једну годину од рођења грофа Саве десила и Велика сеоба Срба, од које је  прошло 330 година, и да су његова пажња, подршка и помоћ биле кључне да се српски народ на овом нашем северном простору не одроди од свог словенског корена и своје православне вере.

Присутнима на трибини обратили су се и председник Завичајног удружења „Херцеговина“, Драгослав Андрић, виши саветник Руског дома – Руског центра за науку и културу у Београду, др Георги Енгелхардт, професор на Филозовском факултету Унивезитета у Новом Саду, проф. др Ђорђе Ђурић, и дугогодишњи представник Републике Србије при Унеску и бивши амбасадор СРЈ у више земаља, проф. др Дарко Танасковић.

У културно-уметничком делу трибине наступила је глумица Ивана Жигон која је одрецитовала песму „Херцеговина“, чији је аутор публициста, књижевник и новинар из Мостара, Божо Kијац.

На отварању изложбе о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати Петра I Великог, у вестибилу Градске куће, говорио је и коаутор изложбе Бранко Вукомановић.

Суботица је пети град у коме је ове године отворена изложба посвећена грофу Сави Владиславићу Рагузинском. Након премијере, почетком јула у галерији РТС-а у Београду, крајем септембра отворена је у Херцег Новом, почетком новембра у Гацку, а пре неколико седмица и у Градишки, у Републици Српској.

Изложбу посвећену грофу Сави Владиславићу Рагузинском, као и трибину која је отворена химном „Боже правде“ у извођењу ученице суботичке Гимназије „Светозар Марковић“ Мине Станковић, организовало је Завичајно удружење „Херцеговина“, из Суботице.

Након свечаног отварања изложбе у Великој већници Градске куће одржана је и трибина на којој се говорило о животном делу грофа Саве, Србина пореклом из Херцеговине.