Уручени  уговори од значаја за културу и уметност националних мањина – националних заједница

Нови Сад, 8. јун 2022.- Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић данас је у Музеју Присаједињења  уручио уговоре корисницима, који су добили средства на конкурсу за финансирање – суфинансирање пројеката од значаја за културу и уметност националних мањина – националних заједница у АП Војводини у 2022. години. Реч је о 194 пројекта за које је издвојено 15 милиона динара.

Поздрављајући присутне у име секретара Драгане Милошевић и у своје име, подсекретар Радуловић је истакао да су овим конкурсом опредељена средства за три значајана сегмента.

Како он наводи, први сегмент се односи на област савременог уметничког стваралаштва, који обухватају књижевно, сценско, музичко, музичко – сценско, ликовно примењено и мултимедијално стваралаштво, као и програме гостовања у земљи и иностранству и награде за значајна остварења у уметности.

Други сегмент, по речима подсекретара Радуловића, подржао је пројекте са циљем заштите, неговања, презентације нематеријалног културног наслеђа – изворни народни плес, изворне народне песме и музику, народне обичаје и веровања, као и подршку очувању старих заната.

Трећи сегмент, рекао је Радуловић јесте подршка пројектима у области издавачке делатности на језицима националних мањина – националних заједница за до сада необјављена издања књига и часописа из књижевности, уметности, друштвених и хуманистичких наука.

„Посебно бих нагласио чињеницу да су за овај конкурс обезбеђена средства у износу од 15 милиона динара, што представља знатно повећање у односу на прошлу годину, када је на тој позицији било осам милиона и 600 хиљада динара“ рекао је Радуловић и прецизирао да „ управо ово повећање средстава говори о снажној подршци Покрајинске владе култури националних мањина-националних заједница, где је ове године подржано 194 квалитетна пројекта.

Поред снажне подршке бројним конкурсима из културе, информисања и верских заједница ресорног секретаријата, апострофирао је Радуловић, важно је истаћи чињеницу да се континуирана подршка даје и финансирању завода за културу националних мањина – заједница, чији смо суоснивачи заједно са Националним саветима националних заједница и за ту намену су повећана средства са 312 на 390 милиона динара, што још једном потврђује опредељеност Покрајинске владе да сачува национални и културни идентитет свих националних мањина у АП Војводини.

Подсетићемо се да на овим просторима вековима живи преко 25 националних заједница, а у службеној употреби је шест мањинских језика и управо та различитост, суживот и мултикултуралност представљају богатство сваког појединца и друштва у целини.

Овом приликом подсекретар Стансилав Радуловић уручио је уговоре представницима: КУД-а „Петефи Шандор“ из Будисаве, КУД „ Јокаи Имре“ из Новог Бечеја, Удружењу просветних радника Мађара у Војводини са седиштем у Новом Саду, Фондацији за очување насеља Торда из Торде, Словачком војвођанском позоришту из Бачког Петровца, Удружењу буњевачких Хрвата „Дужијанца“ из Суботице, Удружењу великог фестивала фолклора Румуна из Уздина, НИУ „Хрватска ријеч“ из Суботице, НИУ „Либертатеа“ из Панчева, НИУ „Руске слово“из Новог Сада, НИУ „Ридне слово“ из Куле, Македонском информативном издавачком центру из Панчева, као и многим другим корисницима.