За очување културног наслеђа у АП Војводини за 167 пројеката  издвојено 52 милиона динара

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручила је данас уговоре корисницима средстава који су учествовали на  конкурсу за финансирање – суфинансирање пројеката у области заштите и очувања  културног наслеђа у АП Војводини у 2022. години.

Поздрављајући присутне у име Покрајинске владе, ресорни секретар је истакла да  је посебна част и привилегија бити са свим оним корисиницима који су својим озбиљним радом и пројектима учинили све нас поносним, јер се  баве чувањем идентитета свих националних заједница на овим просторима.

Ове године, како је нагласила Милошевићева, подржано је 167 пројеката у укупном износу од 52 милиона динара и посебно је истакла чињеницу да су средства за сва три конкурса у односу на пре две године утростручена, односно, да су за 36,5 милиона динара већа.

„Све три конкурсне линије у области културног наслеђа су ту да допринесу очувању, истраживању, заштити, едукацији, промоцији и доступности непокретног, покретног, материјалног  и нематеријалног културног наслеђа“, рекла је Милошевићева и додала да је посебно битно и традиционално народно стваралаштво, али и унапређење рада удружења грађана и институција, пре свега у области заштите.

Драгана Милошевић је навела да је и подршка за набавку књига, других публикација и електронских књига за јавне општинске и градске библиотеке у АП Војводини веома важна, и зато је пружена за 40 библиотека.

Бројне су теме које су се нашле у 167 пројеката, неке од њих се баве едукацијом, промовисањем, подизањем знања о вредновању и значају културног наслеђа кроз процес образовања и васпитања младих, који треба да сачувају наше идентитете.

„Посебно је важно да нагласим да ће се подржати пројекат у Општини Пећинци, који се односи на археолошка истраживања последње престонице Бранковића у Купинику“,  рекла је ресорни секретар и додала да ће се радови на археолошком парку у Чуругу наставити.

Ту су и пројекти који се односе на противпожарну заштиту депоа у Историјском архиву у Белој Цркви, у Вршцу ће се изградити археолошки  депо, у Галерији „Сава Шумановић“ у Шиду унапредиће се уметничко стваралаштво фонда, посебно је важно истаћи и одличан пројекат Факултета техничких наука у Новом Саду под називом „Виртуално путовање Новим Садом“, као и многи други.

Према њеним речима, сјајни су и пројекти који се односе на обележавање значајних јубилеја и годишњица за Републику Србију, самим тим и Војводину, као што је 100 година од почетка досељења до званичног настанка села Банатско Карађорђево, а реализоваће га управо КУД „Илија Прерадовић“. Затим, ту је 30. јубиларни Фестивал динарских Срба у Бачкој Тополи, док ће се у Врбасу организовати Светски фестивал свирања на традиционалним интрументима, а у Врднику ће бити обележене две деценије Видовданског сабора.