Заједница матичних библиотека Србије о електронској грађи и изворима у библиотекама

Нови Сад/Вршац, 5. септембар 2019.- Стручно-научни скуп „Библионет“, који 13-ту годину за редом, организује Заједница матичних библиотека Србије, отворен је јуче у Вршцу и трајаће до 6.септембра. Скуп се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, и Града Вршца, а домаћин је Градска библиотека Вршац.
Током два радна дана, посебна пажња више од 120 библиотекара из земље и региона  посвећена је темама –  Електронска грађа и извори у библиотекама.

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић поздрављајући присутне је истакао значај одржавања ових окупљања, јер и књига и са њом култура се и даље налазе око нас, али на глобалном плану су у дргачијој позицији него пре две до три деценије.
“ Зато су значајни ови стручно – научни скупови, јер они представљају борбу за очување културне баштине, којој и књига припада“ рекао је др Мицић и додао да у данашњем свету препуном друштвених мрежа, млађе генерације остају ускраћене за управо то богатство речи и мисли, какво књига има.

Значај окупљања библиотекара широм Србије и Војводине јесте одлична прилика и место, где се о свим новонасталим проблемима и о дигитализацији представља на једном месту, рекао је управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић.
Након свечаног отварања скупа, награда „Ђура Даничић“ за 2018.годину, која се традиционално додељује за целокупни допринос појединца развоју библиотекарства и културе Србије, уручена је директору Градске библиотеке у Новом Саду Драгану Kојићу, начелнику центра за узајамну каталогизацију Републике Србије у Народној библиотеци Србије Милораду Вучковићу, и заменици управника Библиотеке Матице Српске Новки Шокици Суваковић.