Zajednica matičnih biblioteka Srbije o elektronskoj građi i izvorima u bibliotekama

Novi Sad/Vršac, 5. septembar 2019.- Stručno-naučni skup „Biblionet“, koji 13-tu godinu za redom, organizuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije, otvoren je juče u Vršcu i trajaće do 6.septembra. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Grada Vršca, a domaćin je Gradska biblioteka Vršac.
Tokom dva radna dana, posebna pažnja više od 120 bibliotekara iz zemlje i regiona  posvećena je temama –  Elektronska građa i izvori u bibliotekama.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Milan Micić pozdravljajući prisutne je istakao značaj održavanja ovih okupljanja, jer i knjiga i sa njom kultura se i dalje nalaze oko nas, ali na globalnom planu su u drgačijoj poziciji nego pre dve do tri decenije.
“ Zato su značajni ovi stručno – naučni skupovi, jer oni predstavljaju borbu za očuvanje kulturne baštine, kojoj i knjiga pripada“ rekao je dr Micić i dodao da u današnjem svetu prepunom društvenih mreža, mlađe generacije ostaju uskraćene za upravo to bogatstvo reči i misli, kakvo knjiga ima.

Značaj okupljanja bibliotekara širom Srbije i Vojvodine jeste odlična prilika i mesto, gde se o svim novonastalim problemima i o digitalizaciji predstavlja na jednom mestu, rekao je upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.
Nakon svečanog otvaranja skupa, nagrada „Đura Daničić“ za 2018.godinu, koja se tradicionalno dodeljuje za celokupni doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije, uručena je direktoru Gradske biblioteke u Novom Sadu Draganu Kojiću, načelniku centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije u Narodnoj biblioteci Srbije Miloradu Vučkoviću, i zamenici upravnika Biblioteke Matice Srpske Novki Šokici Suvaković.