Zatvorena izložba „Svetsko bijenale studentskog plakata“ u Rijeci

Novi Sad/Rijeka, 16. jul 2019. – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević sinoć je u Muzeju grada Rijeke zatvorila izložbu „Svetski bijenale studentskog plakata“, koju su organizovale Akademija umetnosti Novi Sad i Vojvodina omladinski klub u saradnji sa Muzejom grada Rijeke.

Zahvaljujući se na zajedničkom projektu prof. Ivanu Karlavarisu sa katedre za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu i direktoru Muzeja grada Rijeke Ervinu Deuriću, sekretar Milošević istakla je da je izložba svetskog bijenala fotografija odavno prepoznata na svim kontinentima, kao profesionalna i dobro organizovana postavka.

Sama forma plakata često je samo puka informacija, rekla je sinoć Miloševićeva i taj segment predstavlja prvi život plakata koji komunicira sa najširom publikom i sa prolaznicima.

„Drugi život plakata otpočinje kada prelazi u galerije i zbirke„ dodala je ona i naglasila da se tu pojavljuje na izložbama i bijenalima, kao što je to ovoga puta i on tu predstavlja kulturu sredine u kojoj je kreiran.

Kako je ona navela, ovih dana publika u Rijeci imala je priliku da poseti izložbu radova najboljih među najboljim studentima umetničkih akademija širom sveta i za nas, koji dolazimo iz  Novog Sada – grada Evropske prestonice kulture 2021. godine, ovo bijenale ima veoma važnu ulogu u aplikacionoj knjizi Fondacije „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a od posebnog je značaja i sjajana saradnja ustanova kulture u Rijeci i Vojvodini.

O značaju izložbe govorili su i profesor Ivan Karlavaris, direktor Muzeja grada Rijeke Ervin Deurić i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović.