Золтан Кудлик отворио Међународни фестивал шљива и ракије у Остојићеву

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за културу националних мањина Золтан Kудлик јуче је  свечано отворио шести Међународни фестивал шљива и ракије у Остојићеву.

Поздрављајући присутне у име ресорног секретара Драгане Милошевић, Кудлик је навео да у  овом селу живи више нација и да поред Срба, Мађара, ту су и Пољаци и Румуни, што чини да по традицији  овог банатског села скоро  свако у двориште има дрво  шљиве.

„ Шљива је прво дрво у пролеће што цвета и знак је почетка буђења природе, а у овом месту она је  уједно и симбол сарадње и заједништва, што и овај фестивал приказује шесту годину заредом, а у нади да ће се тако и наставити, покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама биће искрен партнер“ рекао је током отварања Золтан Кудлик.

На овом фестивалу сваке године према одлуци стручног жирија бирају се најбољи пекмези, колачи и ракије од шљиве. Пре шест година мала група становника села је основала Удружење „Црвену Лалу“ у циљу да покрене друштвени и уметнички живот. Данас су снови постали реалност, јер је  пре неколико недеља  отворен и нови Дом културе, што је и седиште удружења, које данас има више од 50 чланова.