Драгана Милошевић: Библиотеке и књиге јесу наше културно благо

На дан када је, септембра месеца давне 1845. године, у Новом Саду основана Српска читаоница, установа која  ради на њеној традицији − Градска библиотека у Новом Саду слави свој дан.

Тим поводом, данас је у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду, одржана  свечаност посвећена Дану Градске библиотеке, којој је у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама искрене честитке упутила ресорни секретар Драгана Милошевић.

„Данас је велики и свечан дан за Градску библиотеку у Новом Саду, која је најстарија установа културе у нашем граду и са чињеницом да настављамо путеве великих људи попут Светозара Милетића и дечјег песника Јована Јовановића Змаја, који су је давне 1861. године утемељили и тако сви ми наставили на тим темељима континуитета да трајемо јесте  наша понос“, истакла је Драгана Милошевић.

По њеним речима, захваљјући пожртвованом, истрајном и професионалном раду свих запослених, ми данас уживамо у чињеници да она поседује више од пола милиона монографских публикација, те да се сваке године учлани 20 хиљада нових корисника, да има 30 огранака, и да је све то транспарентно и видљиво на њеним полицама свакако је за дивљење и захвалност.

„Од формирања Покрајинске владе на челу са председником Игором Мировићем, преко секретаријата на чијем сам челу,  континуирано се даје снажна подршка свим јавним, градским и општинским библиотекама на територији севера наше Србије. По први пут имамо и нову конкурсну линију, која се тиче откупа публикација за попуњавање библиотечког фонда, којом подржавамо издаваче на територији АП Војводине. Реч је о конкурсу чија је укупна вредност 20 милиона динара.

„ Осим тога подршку пружамо и за бројне манифестације, одржавање промотивних вечери, изложбев и фестивале баш у овом новоотвореном Дигиталном центру, као делу Градске библиотеке, намењеном културним садржајима“,  рекла је ресорни секретар и поновила да захваљујући умним људима тог давног времена, који су нам поставили темеље и створили континуитет, ми јесмо у обавези да генерацијама после нас, као и данас нашим најмлађим читаоцима пренесемо ту културу неговања традиције читања, писања и чувања нашег културног блага, а то књига и јесте.

У име Градске библиотеке у Новом Саду речи добродошлице упутио је директор Александар Јокановић, истичићи да безмало два века трајања, неговања, промоције и опстанка у време дигиталног доба није лако.

Он је нагласио да је данашњи дан посвећен управо Јовану Јовановићу Змају и обележавању 190 година од његовог рођења, као и 68 година од отварања Дечијег одељења у оквиру Градске библиотеке.

У име Градске управе за културу поздравне речи упутила је начелница Зорица Шијак, док је у културно-уметничком програму учествовао Дечји хор Музичке школе „Исидор Бајић“ у пратњи Петре Спасојевић на клавиру.