Драгана Милошевић: Нова сезона СНП-а поставља нове стандарде у култури

„Изузетно је велик понос и част бити члан Покрајинске владе, која издваја огромна средства за културу,чији су пројекти видљиви, као што је предстојећа премијера опере „Аида“ управо на овом простору, под ведрим небом, како је и сам Верди  имао визију када је компоновао ово дело“ рекла је данас на конференцији за новинаре покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, на платоу Петроварадинске тврђаве,  где ће се премијера опера „Аида“ у среду, 15. септембра и извести пред многобројном публиком.

Овом приликом представљен је и програм 161. сезоне Српског народног позоришта и тим поводом ресорни секретар је истакла да је Покрајинска влада, као оснивач најзначајније установе културе веома поносна на све ансамбле националног театра, као што је прошле године то било премијерно извођење балетске представе „Мадам батерфлај“, а данас је то премијерно извођење спектакла опере „Аида“ са 350 извођача, тако и на бројне драмске представе.

„То је право градилиште културе, као што се и данас на ободима Петроварадинске тврђаве и надомак Академије уметности  налазимо на једном од њих, као сведоци припреме за извођење светског спектакла чланова оперског ансамбла“ истакла је Милошевићева и додала да се право грађевинско градилиште налази и испред зграде СНП-а, где се поставља нови Трг, затим до сада је реконструисана Велика сцена СНП-а и до краја ове године биће завршени радови на расвети и сређивању климе у згради.

Подсетићу, нагласила је Драгана Милошевић, да се и фасада зграде СНП-а чисти и сређује, а то се радило последњи пут  пре четири деценије, а исто толико времена је прошло и од извођења  Вердијеве „Аиде“ у СНП-у.

Због свега тога, истакла је она, 161. сезона националног театра јесте амбициозна, креативна и уметничка, баш онако како наши врсни људи из света културе и уметности и јесу, што су и показали за време трајања пандемије вируса корона, када су чланови опере СНП-а својим изведбама ушли не само у наше домове, већ и широм света.

Оно што је опера поставила, као свој критеријум и циљ јесте и чињеница да је и сам директор Опере СНП-а Александар Станков један од оснивача Првог оперског фестивала на овим просторима, што је пример праве синергије културних делатника на свим нивоима, а у циљу њене промоције, лепоте, креативности и онога што саму културу чини, а то је повезивање људи, нација и вера широм света.

Зато подршка Покрајинске владе јесте неизоставна и наше трајно опредељење јесте и биће да будемо партнери у свим сјајним, великим и препознатљивим пројектима, јер културу и уметност не може ништа да заустави.   

На конференцији је говорио и   помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић, који је рекао да овакви пројекти заслужују подршку свих нивоа власти, јер нас као такви и промовишу у свету и зато ће се и надаље подржавати.

Члан Градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић је истакао да за Нови Сад, као Европску престоницу културе, овакви догађаји представљају више него спектакуларну промоцију наших уметника, простора и града, а са тим је сагласан  и управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић, који је најавио и предстојећи програм 161. сезоне СНП-а.

Директор опере Српског народног позоришта Александар Станков је захвалио на подршци у овом пројекту свима и истакао да чињеница да су се карте продале у рекордном року говори о заинтересованости публике за овакве спектакле.

Конференцији је присуствовао и редитељ представе Александар Николи и Андреас Солинас као и солисти премијерне поставе.