Подршка Срема предлогу да 25. новембар буде обележаван као Дан Војводине

Нацрт Покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању Дана АП Војводине  и других дана од покрајинског значаја добио је пуну подршку у јавној расправи која је данас одржана у Културном центру „Брана Црнчевић“ у Руми.

Тим нацртом је предвиђено да се као Дан Војводине обележава 25. новембар – дан на који је 1918. године Велика народна скупштина одржана у Новом Саду прогласила присаједињење војвођанских области Краљевини Србији – што је данас у Руми наишло на недвосмислено одобравање представника локалних самоуправа, као и културних,  образовних и других институција из целог Срема.

Уз то,  подржани су и предлози, такође садржани у нацрту Покрајинске одлуке, да се као датуми од покрајинског значаја,  обележавају  и 15. мај, поводом Мајске скупштине одржане у Сремским Карловцима 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине, као и 10. децембар – Међународни дан људских права, када су УН 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима.

„Обележавањем 25. новембра као Дана Војводине од заборава се чува најзначајнији догађај у њеној, као и један од најважнијих догађаја у целој историји српског народа, чему  Покрајинска влада на челу са  председником Игором Мировићем придаје изузетан значај“, рекао је, током расправе, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић.

Подсетивши да се управо ове, 2018. године, навршава век од одржавања Велике народне скупштине, он је нагласио да ће тај изузетан јубилеј бити обележен на достојан начин.

„Уз остало, у  току је снимање серијала „Великани српске Војводине“ који чини 28 кратких докуменетарно-играних филмова о њеним најзначајнијим личностима међу којима су, уз остале,  и Бранко Радичевић, патријарх Јосиф Рајачић, Светозар Милетић, Лаза Костић, Јован Јовановић Змај  и Јаша Томић“, прецизирао је Кузмановић.

Уз то, у току је и уређење Музеја присаједињења,  при крају су и припреме за снимање ТВ серије и играног  филм о Присаједињењу, по сценарију великог српског  писца Милована Витезовића, а стогодишњица присаједињења биће обележена и низом различитих манифестација.

Директор Музеја Војводине др Драго Његован  посебно је нагласио да је, дан пре одржавања Велике народне скупштине, управо у Руми одржан Велики народни збор на којем  је Срем, не чекајући да то ураде други, самостално донео одлуку о присаједињењу Краљевини Србији.

„Био је то израз једнодушне народне воље и снажан импулс  свим другим одлукама које су касније донете. Иницијатор за то је био др Жарко Миладиновић, изузетно значајна личност не само тог доба, него и целокупне наше историје“,  рекао је Његован.

О правном утемељењу нацрта Покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању Дана АП Војводине  и других дана од покрајинског значаја говорио је подсекретар у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Станислав Радуловић, а јавна расправа о том документу биће одржана и 10. априла,  у Зрењанину,  и 17. априла, у Новом Саду.